Ukrayna’da lahana krizi: Polonya’dan ithalat başladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da beyaz lahana fiyatı geçen hafta neredeyse iki katına çıktı. Bu ise ithalatçıları harekete geçirdi ve Polonya’dan lahana getirmeye başladılar.

Kasım ayının sonunda üreticilerin ve tüccarların çoğunluğu toptan olarak kg başına 5 ila 8 UAH şeklinde fiyatla piyasaya beyaz lahana verirken, 10 Aralık 2021’e kadar fiyatlar 8-10 UAH seviyesine yükseldi.

Analistler “Fiyatlardaki keskin yükselişin bir sonucu olarak, ithalatçılar diğer komşu ülkelerden ürün satın alma seçeneklerini değerlendirmeye başladılar. Beyaz lahana, az sayıda Doğu Avrupa ülkesinde büyük miktarlarda tüketilen çok spesifik bir ürün olduğundan; Beyaz Rusya ve Rusya’da da lahana fiyatları rekorlar kırdığından, Ukraynalı ithalatçılar bu tür sebzeleri Polonya satın almaya başlamak zorunda kaldılar.” diyor.

Bugün, Polonya’da küçük lahana toptan olarak kg başına 5 UAH’a eşdeğer olan 0.75 zloti karşılığında satılmaktadır. Ukrayna pazarında fiyatların artması yönünde beklentinin de sürmesi sebebiyle, yüksek kaliteli Polonya lahanası zaten Ukrayna pazarına uygun fiyatla girmeye başladı.

Ekonomi Bakanı’na göre Ukrayna’da yatırım için en cazip sektörler

Uzmanlar “Rusya’da lahana fiyatları arka arkaya birkaç hafta boyunca hızla artmaya devam ediyor, çünkü yerel pazar akut bir lahana kıtlığı yaşıyor. Buna göre, ortalama fiyat, Ukrayna’da lahana fiyatlarının iki katına ve Rusya’da geçen yıla göre beş katı olan kg başına 0.6 dolara yakın bir seviyede oluşuyor. Doğal olarak Rusya, başta Belarus olmak üzere olası tüm tedarikçi ülkelerden lahana ithal etmeye çalışıyor. Ancak orada da Rusya Federasyonu’ndan gelen artan talep sebebiyle lahana fiyatları hızla artıyor. Aynı zamanda, kuraklık nedeniyle Belarus’un kendi lahana hasadı çok yüksek değildi. Buna göre, Belarus da, Rus ithalatçılarının ihtiyaçlarını karşılamak için Ukrayna’dan lahana satın almaya başlayarak Ukrayna’daki lahana fiyatını yukarı çekmektedir.” diyorlar.

Ukrayna’da lahananın ortalama toptan satış fiyatı şimdi bir yıl öncesine göre dört kat daha yüksek. Bu, Ukrayna’da zaten rekor kıran sebze fiyatları etkisiyle “borş çorbası” fiyatlarının daha da hızlı artmaya devam ettiği anlamına geliyor. Benzer bir sorun, bu sebzelerin Rusya pazarına ihracat sevkiyatlarındaki artış nedeniyle lahana fiyatlarının da rekor kırdığı Özbekistan’daki sebze fiyatları ile ilgili.

Uzmanlar “Şimdi, Ukrayna Polonya’da büyük ölçekli lahana alımlarına başlarsa, burada da fiyatlar yükselebilir. Doğru, olumlu bir durum da var: bölgedeki en büyük meyve ve sebze ticaret platformu olan EFTradePlatform’da, lahana arzı son zamanlarda keskin bir şekilde arttı. Görünüşe göre çiftçiler bu sebzenin fiyatlarındaki artışa olumlu tepki veriyor ve uzun süreli depolama maliyetlerine ve kayıp riskine katlanmak zorunda kalmadan çok iyi marjlarla satarak kârı almaya çalışıyor.” diye açıklamaktadırlar.

Apple, iPhone’a dijital miras özelliği ekledi

Üreticilerin diğer kısmı ise, lahana fiyatlarındaki artış sınırının tükenmekten uzak olduğuna inanarak bekle ve gör tutumunda. Ankete katılan sebze yetiştiricilerinden bazıları, Ocak-Şubat aylarında Rusya pazarında lahana fiyatlarının benzeri görülmemiş bir şekilde kg başına 1 dolara ulaşabileceğine inanıyor. Ukraynalı çiftçilerin beklentileri çok daha az iddialı ve fiyatların kg başına 0.5 dolara ulaşmasını bekliyorlar.

EastFruits analistleri “Aynı zamanda, Mart ayında, Orta Asya’nın güney bölgelerinden gelen ilk lahana sevkiyatı Rusya ve Ukrayna pazarlarında görünecek. Bu, istikrara ve hatta daha düşük fiyatlara yol açabilir. Özbek çiftçiler, erken lahana altındaki alanı önemli ölçüde genişletme niyetlerini de açıkladılar.”

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com