Ukrayna’dan 41, Türkiye’den 66 üniversite QS EECA sıralamasında

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2022 yılı için Avrupa ve Orta Asya’daki gelişmekte olan 30 ülkedeki en iyi üniversiteler sıralaması yapıldı. 450 üniversitenin yer aldığı sıralamaya Türkiye’den 66, Ukrayna’dan 41 üniversite girdi.

Üniversitelerin QS Gelişen Avrupa ve Orta Asya Üniversite Sıralaması için on gösterge dikkate alınmaktadır: Bir eğitim kurumunun akademik itibarı, işverenler arasındaki itibarı, öğretim üyesi ve öğrenci oranı, öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı ve çalışan sayısı, yayın başına atıf sayısı, yabancı öğretim üyesi ve personel oranı, yabancı öğrenci oranı, öğretim üyesi ve bilimsel dereceye sahip personel oranı, uluslararası bilimsel işbirliklerinin derinliği ve eğitim online ortamdaki varlığı.

Listede Türkiye ve Ukrayna dışında, Rusya, Romanya, Azerbaycan, Ermenistan, Litvanya, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti gibi 30 ülkeden üniversiteler yer almıştır.

Ekonomi Bakanı’na göre Ukrayna’da yatırım için en cazip sektörler

QS EECA Üniversite Sıralaması 2022’de ilk sırayı Rusya’dan Lomonosov Moskova Üniversitesi 100 puanla alırken, ardından 93.9 puanla Çek Cumhuriyeti’nden Charles Üniversitesi 93.6 puanla Rusya’dan Saint Petersburg Üniversitesi geldi.

Türkiye’den Orta Doğu Teknik Üniversitesi 94.8 puanla 11. Boğaziçi Üniversitesi 87.7 puanla 13., Koç Üniversitesi 82.6 puanla 15. sırada yer aldı.

Listede Ukrayna’dan ise Taras Şevçenko Kiev Ulusal Üniversitesi 35. sıra (2021’de 33. sıra); Ukrayna Igor Sikorskiy Kiev Politeknik Enstitüsü 63. sıra (2021’de 66.); V.N. Karazin Harkov Ulusal Üniversitesi 69. sırada (2021’de 67. sırada) yer aldı.

Ukrayna Eğitim Bakanlığı yayınladığı mesajda “2022 için Avrupa ve Orta Asya’nın gelişmekte olan ülkelerindeki en iyi üniversitelerin yıllık listesinde, 41’i Ukrayna’dan olmak üzere 450 en iyi yüksek öğretim kurumunu içeren QS Quacquarelli Symonds merkezi tarafından yayınlandı.” denildi.

Bu yıl Doğu Avrupa ve Orta Asya’nın en iyileri arasında yer alan Ukrayna yüksek öğrenim kurumlarının

Parlamento, Ukrayna için savaşan yabancılara vatandaşlık verilmesini basitleştirdi

Genel olarak, 2021’e kıyasla, bölgesel sıralamadaki Ukrayna üniversitelerinin sayısı 25’ten 41’e yükseldi: 16 üniversite ilk kez sıralamaya girdi; 4 üniversite geçen yıla göre pozisyonlarını iyileştirdi; 7 üniversite yerlerini korudu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com