Ukraynalılar savaş sırasında seçim ve Zelenskiy’nin ikinci dönemi hakkında ne düşünüyor (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukraynalılar savaş sırasında seçim ve Zelenskiy'nin ikinci dönemi hakkında ne düşünüyor (anket)

Ukraynalıların büyük çoğunluğu, yani yüzde 69’u, Vladimir Zelenskiy’nin sıkıyönetim bitene kadar cumhurbaşkanı olarak görev yapması gerektiğine inanıyor. Bunun yerine %15’lik bir kesim seçimlerin yapılması gerektiğine inanıyor.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü’nün (KIIS) Aralık 2023’te yaptığı anketin sonuçları açıklandı: Ukraynalıların yüzde 84’ü seçim yapmanın zamanının gelmediğine ve bu konunun ertelenmesi gerektiğine inandığı kaydedildi.

Aynı zamanda toplum, Mayıs 2024’ten itibaren Zelenskiy’nin meşruiyetini kaybedebileceğine dair bir söylemin ortaya çıkmasına tanık oluyor. Bu nedenle Şubat 2024’te sosyologlar biraz farklı bir formatta, yani Mayıs 2024’ten sonra Ukraynalılar açısından hangi senaryonun daha doğru olduğu sorusunu sordular.

Bu sonuca göre, Ukraynalıların büyük çoğunluğu (%69) Zelenskiy’nin sıkıyönetim bitene kadar cumhurbaşkanı olarak görev yapması gerektiğine inanıyor.

Öte yandan, yüzde 15’i seçim yapılması gerektiğine inanıyor (%4’ü sıkıyönetim uygulamasının kaldırılmasından, yüzde 11’i ise ilgili yasaların değiştirilmesinden ve sıkıyönetim döneminde seçim yapılmasından yana).

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ayrıca Zelenskiy’nin Mayıs 2024’te istifa etmesi ve yeni bir cumhurbaşkanı seçilene kadar yetkilerinin Verkhovna Rada başkanı tarafından kullanılması seçeneğini destekleyenlerin oranı da %10.

KIIS’in raporuna göre, seçimlerin yararlılığı algısı cumhurbaşkanına olan güvene bağlıdır. Zelenskiy’e güvenenlerin yüzde 87’si onun seçimsiz sıkıyönetim sonuna kadar çalışması gerektiğine inanıyor. Aynı zamanda Zelenskiy’e güvenmeyenlerin yüzde 38’i onun sıkıyönetim sonuna kadar cumhurbaşkanı olarak görev yapması gerektiğine katılıyor ve yüzde 54’ü değişiklik olasılığını destekliyor (%31’i seçimlerin mümkün olduğuna inanıyor ve %23’ü Verkhovna Rada başkanına yetki devri).

Sosyologlara göre bu konudaki görüşler tüm bölgelerde oldukça benzerlik gösteriyor.

Zelenskiy’nin başkanlık seçimlerine katılımına yönelik tutum

Seçimlerin gerekliliğine ilişkin görüşleri ne olursa olsun Ukraynalıların yarısından fazlası (%53) Zelenskiy’nin bir sonraki seçimlere katılması gerektiğine inanıyor. Aralık 2023’te bu oran %59’du.

Öte yandan Aralık 2023’teki yüzde 34’ten Şubat 2024’te yüzde 43’e çıkan Zelenskiy’nin kendisini tek bir dönemle sınırlaması gerektiğine inananların oranı da arttı.

Batı ve Güney bölgeleri sakinleri Zelenskiy’nin bir sonraki seçimlere katılımını nispeten en az desteklerken, Merkez ve Doğu sakinleri nispeten daha fazla destek veriyor.

Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü Analiz ve Sosyoloji Araştırma Merkezi (IRI) tarafından yetkilendirilen “Rating” adlı sosyoloji grubunun yaptığı anketin sonuçlarına göre ise Ukraynalıların %62’si Ukrayna’da seçimlerin ancak savaş ne kadar sürerse sürsün, savaştan sonra yapılması gerektiğine inanıyor.

Aynı zamanda Razumkov Merkezi sosyoloji servisinin 21-27 Eylül tarihleri arasında yaptığı anketin sonuçlarına göre ise Ukraynalıların %63.8’inin ulusal seçimlerin yapılması fikrine olumsuz baktığını da hatırlatmak isteriz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com