Ukraynalılar Rusya’ya karşı zaferin koşullarını belirlediler: Daha fazla silah ve daha az yolsuzluk

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bir nükleer saldırı bile korkutmuyor: Ukraynalıların yüzde 89'u savaşa devam etmeye hazır

Rusya Federasyonu ile savaşta zafer için gerekli koşullar Ukraynalılar tarafından silahlanmanın artması, yolsuzluğun aşılması ve sosyal uyum olarak adlandırıldı.

Rating Sosyoloji Grubu tarafından yürütülen bir anketin sonuç raporuna göre;

Cevap verenlerden Ukrayna’nın zaferi için gerekli olan üç şeyi belirtmeleri istendi. En yüksek oranda verilen cevap %46 ile silah artışına ilişkin oldu. Cevaplar genel olarak silah hacminin artırılması ve ortaklardan tedarik edilmesi, kendi silahlarının üretilmesi, mühimmat ve modern silahlar, uçaklar, insansız hava araçları, ağır ekipmanlar (örneğin tanklar) vb. sağlanmasıyla ilgiliydi. Raporda, sıklık açısından ikinci sırada yolsuzlukla mücadelenin gerekliliğinden bahsedildiği (%34) ve bu alternatifin daha çok zaferden pek emin olmayanlar tarafından dile getirildiği belirtildi.

Sosyologlara göre üçüncü sırayı (yaklaşık %20) şu talepler paylaşıyor: Ukrayna toplumunun birliği ve uyumu; iktidar değişikliği ihtiyacı (genellikle katılımcılar genel olarak siyasi liderliğin veya belirli organların yeniden belirlenmesine işaret ettiler: yeni bir Verkhovna Rada ihtiyacı, yeni milletvekilleri, yeni Başkan vb.); ortakların bir bütün olarak Ukrayna’ya yardımı; seferberlik, ordunun arttırılması.

Yaklaşık %14’ü de halkın sabrının ve zafere olan inancının önemli bir faktör olduğunu belirtti. Yüzde 6-9’u ordu için paranın, ekonominin gelişmesinin ve bunun askeri hatlara aktarılmasının yanısıra vatandaş faaliyeti ve orduya verilen desteğin zafer için önemli olduğunu söyledi. Daha az sıklıkla (yaklaşık% 3) güçlü bir askeri komuta, müzakereler, Valeriy Zalujniy‘nin dönüşü, hükümet ile toplum arasındaki diyalogdan bahsettiler. Hainlerle mücadele, sosyal adalet ve uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi de tek başına (%2’ye kadar) dile getirildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bu sonuçlara göre sosyologlar “Kişinin zafere duyduğu güvene göre isteklerde farklılık oluyor. Örneğin zaferden emin olanlar silah miktarının artırılmasının yanısıra toplumun birlik/beraberlik ihtiyacından neredeyse iki kat daha fazla bahsediyor. Öte yandan, zaferden emin olmayanlar daha çok yolsuzluğun üstesinden gelme ve hükümeti değiştirme ihtiyacına işaret ediyor.” diye belirtti.

Ankete göre genel olarak Ukraynalıların çoğunluğu Rusya’nın yeni toprakları ele geçirmesinin pek olası olmadığını düşünüyor (%64).

Yarısından fazlası da kitlesel ayaklanmalara/protestolara inanmıyor (%53). Benzer şekilde yarıdan fazlası askeri bir diktatörlüğün kurulmasının pek olası olmadığını düşünüyor. Aynı zamanda, mevcut hükümette bir diktatörlük kurma riskiyle ilgili olarak katılımcılar biraz daha olumsuz yakaştı: %46’sı böyle bir senaryonun olası olmadığını düşünüyor, %20 tereddüt ediyor ve %24’ü bunun mümkün olduğunu düşünüyor.

Ukraynalılar ekonomik (%48) ve siyasi (%45) krizin kötüleşmesini daha olası tehditler olarak görüyor. Diğer %35’lik kesim ise bunun mümkün olup olmadığından şüphe ediyor ve %20’ye varan oranlarda kriz olmayacağına inanıyor.

Ukrayna’nın zaferinden emin olan katılımcılar genel olarak diğer olaylar konusunda daha iyimser: Örneğin, Rusya’nın yeni toprakları ele geçirmesini olası bir senaryo olarak görmüyorlar, bir diktatörlük veya kriz kurma olasılığına daha az inanıyorlar.

Genç nesiller, yaşlı nesillere göre tehditler konusunda biraz daha kötümser değerlendirmelere sahip. Örneğin, 18-35 yaş grubundakilerin %32’si kitlesel ayaklanma ve protestoların muhtemel olduğuna inanırken, 51+ yaş grubunun yalnızca %16’sı böyle düşünüyor. Ayrıca gençler yeni bölgelerin ele geçirilmesinin ve krizlerin başlamasının daha olası olduğuna inanıyor.

Araştırma, kapsamlı Rus işgalinin üçüncü gününden bu yana başlatılan ve sürdürülen 26. Dalga Gözlem kapsamında gerçekleştirildi.

Hedef kitle: Geçici olarak işgal edilen Kırım ve Donbass bölgeleri ile anket sırasında Ukrayna mobil bağlantısının bulunmadığı bölgeler hariç tüm bölgelerdeki 18 yaş ve üzeri Ukrayna halkı oldu. Sonuçlar Ukrayna Devlet İstatistik Servisi’nin güncel verileri kullanılarak ağırlıklandırılmıştır. Örneklem yaş, cinsiyet ve yerleşim yeri açısından temsili niteliktedir: 1000 katılımcı. Anket yöntemi: CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi). Rastgele bir cep telefonu numarası örneğine dayanmaktadır.Anket Tarihleri: 10-11 Şubat 2024.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com