Dünya ayçiçek yağı ihracatının üçte birinden fazlası Ukrayna’dan

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, dünyadaki en büyük ayçiçek yağı üreticisi ve ihracatçısıdır. Ukrayna’nın payı, dünya ayçiçek yağı üretiminin (2018) % 31’ini ve bu ürünün dünyadaki ihracatının (2020) % 37’sini oluşturmaktadır.

“Ukrayna Tarım Kulübü” mesajında belirtildiğine göre Ukrayna, üretilen ayçiçek yağının % 90’ından fazlasını ihraç etmektedir.

Ukrayna, 2020 yılında 6,9 milyon ton ayçiçek yağı ihraç etti ve bu geçen yılın aynı dönemine göre % 12 daha fazla. Dünya pazarında ayçiçek yağına olan talep ise sürekli artmaktadır.

Ayçiçek yağının en büyük ithalatçıları Hindistan ve Çin’dir. Son yıllarda, her iki ülke de aktif ithalatçılar olmuştur, Özellikle 2018-20 döneminde Çin daha aktif hale geldi ve ithalatını üçe katladı.

Ayçiçeği tohumu brüt hasadında 2020/2021 sezonunda Ukrayna’da gerçekleşen % 14’lük düşüş, hem küresel hem de yerel pazarlarda ayçiçek yağı fiyatlarında bir artışa sebep oldu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com