Türkiye’ye gidecek Rus turistlerin kaderini Ukrayna’ya satılan insansız hava araçları mı belirliyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye’den Ukrayna’ya tedariki devam eden insansız hava araçları, Rus turistlerin Türkiye’ye seyahat etme yasağını uzatmasına neden olabilir.

The Wall Street Journal‘a konuşan bir kaynak “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Nisan ayında yaptığı bir toplantıda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müzakerelerde Türkiye’ye yönelik uçuş yasağını, Türkiye insansız hava aracı satmayı ve Ukrayna’yı desteklemeyi bırakana kadar uzatmakla tehdit ettiğini söyledi.” dedi.

Yayına göre Ukrayna, Ocak 2019’da Baykar TB2 insansız hava araçları tedariki için bir anlaşma imzaladı ve şu ana altı uçak aldı.

Ayrıca Ukraynalı şirket, TB2’ye kıyasla gökyüzüne daha fazla ağırlık kaldırabilen daha gelişmiş Baykar drone modelinin de motor tedarikçisi oldu.

Rusya’dan Türkiye’ye uçuş yasağı

Rusya, başlangıçta 15 Nisan’dan 1 Haziran’a kadar Türkiye’ye tarifeli ve charter uçuşları yasakladı. Her iki tarafın havayolları için sadece İstanbul ve Moskova arasında haftada 2 düzenli uçuş için bir istisna yapıldı.

Rus makamları, bu tür eylemlerin resmi nedenini “koronavirüs enfeksiyonu COVID-19’un yayılımının önlenmesi” olarak nitelendirdi. Rusya’nın 2020 yazında ilk kez uçuşlara açtığı Tanzanya uçuşları da benzer bir nedenle yasaklandı.

Mayıs ayı sonunda Rusya’daki Koronavirüsle Mücadele Operasyonel Karargahı, Türkiye’ye uçuş yasağını 21 Haziran’a kadar uzattı.

Türkiye’deki ilk yasak sırasında her gün 50-60 bin COVID-19 vakasının insidansında gerçekten bir artış olduysa, yasağın uzatıldığı tarihte 8 bin COVID-19 vakası teşhisi vardı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com