Ukrayna ekonomisinde toparlanma: Temel endüstrilerde büyüme kaydedildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Nisan 2021’de Temel Sanayi Üretim Endeksi yıllık bazda %18.3 arttı. Endeks geçen yıl Nisan ayında %14.8 düşmüştü.

Ukrayna Merkez Bankası’nın “Makroekonomik ve Parasal İnceleme” raporuna göre yılın başından beri Temel Sanayi Üretim Endeksi %1.5 oranında artmıştır.

Raporda “Önemli bir neden, karşılaştırma tabanının etkisiydi: geçen yıl bu dönemde hem Ukrayna’da hem de dünyanın birçok ülkesinde iç ve dış talep üzerinde olumsuz etkisi olan sert bir karantina vardı. Ancak, ekonomik faaliyet toparlanmaya devam ediyor.“ şeklinde belirtildi.

NBU’ya göre, toparlanma, geçen yıla göre daha gevşek karantina kısıtlamaları, halkın ve işletmelerin bu koşullarda çalışmaya adapte edilmesinden kaynaklandı. Ek bir faktör ise uygun dış ortamdı.

Nisan ayında perakende ticaret sektöründe büyüme hızla artarak yıllık bazda %34.3’e ulaştı, özellikle yolcu cirosu önemli ölçüde arttı. Sanayi üretimindeki artış da yıllık bazda % 13’e çıktı. İmalat sanayii, hem tüketici talebini (tekstil, mobilya üretimi) hem de yatırım talebini (makine mühendisliği) karşılamayı amaçlayan endüstrilerin toparlanmasının yanı sıra artan metalurji ve kimyasal ürün ihracatının bir sonucu olarak büyüdü. NBU, buna göre sektörlerde yüksek kömür ve cevher talebinin madencilik endüstrisinde büyümenin yeniden başlamasına yol açtığını belirtti.

Yol sektörüne yapılan bütçe harcamalarının artması ve nüfusun konut talebinin bir sonucu olarak inşaat sektöründeki büyüme yeniden başladı (Yıllık bazda %12.9). Sanayi ve inşaatın canlanması, navlun cirosunun ve toptan ticaretin büyümesine katkıda bulundu. NBU incelemesine göre, özellikle hayvancılıkta üretim maliyetlerinin daha da artması ile tarım sektöründe düşüş devam etti (yıllık %4.6 oranında) .

Nisan 2021’de Ukrayna Merkez Bankası (NBU) 2021’de Ukrayna’nın gayri safi yurtiçi hasıla ( GSYİH ) büyüme tahminini % 4.2’den % 3.8’e indirdmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com