Medvedçuk’tan köstebeklere kadar: Ukrayna’da 360 Rus ajanı ifşa edildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Tam ölçekli Rus işgalinin başlangıcından bu yana, Ukrayna gizli servisi (SBU) 360 düşman ajanını ifşa etti veya tutukladı. Rus ajanlarının ortadan kaldırılması, özel servislerin ana hedefi haline geldi.

SBU başkanı Vasil Malyuk tarafından The Independent gazetesine verilen demeçte çeşitli “kaliteli” ajanların etkisiz hale getirilmesinin önemine değinildi..Kremlin yanlısı eski politikacı ve Putin’in arkadaşı Viktor Medvedçuk gibi tanınmış kişilerden Ukrayna kuvvetlerinin konuşlandırılması hakkında bilgi toplayan sıradan vatandaşlara kadar çok sayıda aşan ve sabotajcı ifşa edildi veya tutuklandı.

Malyuk, “On yıllardır Rusya, devlet organları, kiliseler ve askeri-sanayi kompleksindeki ajanlarıyla ülkemizi doyurdu.” dedi.

Ukrayna Güvenlik Servisi başkanına göre, kurum, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırganlığına ilişkin 64.000’den fazla ceza davası açtı. Bunların yaklaşık 25.000’i savaş yasalarının ihlali ile ilgilidir.

Ayrıca Ukrayna siber cephede de Rusya ile mücadele etmek zorunda. SBU başkanının hesaplamalarına göre, Rusya Federasyonu her gün en az 10 siber saldırı gerçekleştiriyor. 2020’de özel kuvvetler ortalama 800 “saldırı” kaydederken, işgal girişimi sonrası bu ortalama beş kat artarak 4.500’e yükseldi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com