Blinken, Putin’in Ukrayna’da durmayacağını açıkça belirtti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ABD, İngiltere ve Fransa'nın dışişleri başkanları: Rusya "kirli bomba" hakkında açıkça yalan söylüyor

ABD Dışişleri Bakanı, Putin’in durdurulmaması halinde Ukrayna’dan sonra “NATO ülkelerine gideceğini” söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Ukrayna’nın çok ötesine uzanan saldırgan planları olduğu konusunda uyardı.

Blinken, CNBC televizyon kanalında, kazanmasına izin verilmesi halinde Kremlin başkanının Ukrayna sınırlarında durmayacağını kaydederek “Putin’in bu yanına kalmasına izin verirsek, gardımızı düşürürsek ve Ukrayna için yaptığımız her şeyde Pandora’nın kutusu açılır. O Ukrayna’da durmayacak ve dünyanın diğer yerlerindeki başka potansiyel saldırganlar da bundan ders alacak. Bu ders bu derstir.” dedi.

Dışişleri Bakanı’na göre böyle bir senaryo, ABD’yi Rusya Federasyonu ile doğrudan bir çatışmaya sürükleyebileceği için ciddi tehlikelerle dolu. Blinken, “Putin’in tüm gücüyle Ukrayna’ya saldıracağını, ardından NATO ülkelerinin peşine düşeceğini, eğer bir NATO ülkesine saldırırsa NATO anlaşmasının 5. maddesi uyarınca ona yardım etmek zorunda kalacağımızı düşünüyorum” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

ABD’nin bunun gerçekleşmesini önlemek için her şeyi yapmak istediğini ve Kongre’nin Başkan Joe Biden tarafından Kiev’e yardımı içeren 106 milyar dolarlık paketin onaylanmasının önemini vurguladığını söyleyerek “Bu sonsuz bir savaş değil, bizim için de sonsuz bir maliyet değil. Şimdi diğer ülkelerle işbirliği yaparak Ukrayna’nın kendisini savunmasına yardımcı olurken, Ukrayna’nın askeri, ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durabilmesi için çalışıyoruz.” dedi.

Aynı zamanda şu uyarıda da bulundu: “Eğer bu parayı almazsak bu gerçek bir sorun olur. Ukrayna için gerçek bir sorun olur.” Bu bağlamda Ukrayna’ya yardımın ABD ve müttefiklerinin ortak davası olduğunu ve devam etmesi gerektiğini vurgulayarak “Şu anda Rusya, Ukrayna’da stratejik bir yenilgiye uğramaya devam ediyor. Bunun devam ettiğini görmek bizi çok ilgilendiriyor.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com