Ukrayna azalan nüfusu sebebiyle Moğolistan’a dönüşecek mi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Savaş sebebiyle Ukrayna’nın nüfusu hızla azaldığı için, Ukrayna’nın nüfusu azalmış bir Moğolistan’a dönüşme tehlikesi var.

Ulusal Bilimler Akademisi Demografi ve Yaşam Kalitesi Sorunları Enstitüsü’nün bilimsel çalışmalarından sorumlu direktör yardımcısı Aleksandr Gladun bunun nasıl önlenebileceğini anlattı.

Demograf, Ukrayna’nın kendi topraklarında en uygun nüfus yerleşimini sağlaması gerektiğini belirterek “Bu, Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişilerin (ÜİYOK) önceki ikamet yerlerine dönüşlerini veya yaşadıkları yerel bölgesel topluluklara entegrasyonlarını kolaylaştırmasıyla ilgilidir. İnsanların sadece devletten yardım alması değil, onun için çalışması da gerekiyor. Her ne kadar bazı ÜİYOK’ler zaten iş bulmuş olsa da hepsi resmi olarak kayıt yaptırmış değil, dolayısıyla genel kayıtlara dahil edilmiyorlar.” dedi.

Gladun, Rusya Federasyonu sınırında bulunan bölgelerin kalkınma sorununun çözülmesinin gerekli olacağını da sözlerine ekleyerek “Zaferimizden bir, iki, on yıl sonra saldırgan ülkenin nasıl davranacağını maalesef bilmiyoruz. Sonuçta 1991 sınırlarına ulaştıktan sonra bile büyük olasılıkla bölgemizi bombalayacaklar” dedi bilim adamı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Aleksandr Gladun, bu nedenle sınır bölgelerinde bazı sanayi tesisleri kurmaya mı yoksa sadece tarımı geliştirmeye mi değer olduğunun belirlenmesinin gerekli olacağını ekledi.

Ukrayna’da doğum oranının artması için insanlara insan onuruna yakışır yaşam koşulları yaratılması gerektiğini söyledi. Demograf, verimli bir işgücü piyasasının ve ücret düzeyinin, bir ailenin sahip olmayı planladığı çocuk sayısına ilişkin kararları etkileyen faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com