Zelenskiy: Holodomor Ukrayna için sosyal veya ekonomik bir trajedi değil, soykırımdır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna için 1932-1933 Holodomor’unun birilerinin hayal etmeye çalıştığı gibi sosyal veya ekonomik bir trajedi değil, soykırım olduğunu vurguladı.

Times of İsrael‘e konuşan Zelenskiy “Birçok insan yok edildi. Onlardan çok şey alındı: evleri, toprakları, hayvanları, herşey onlardan alındı. Varlıklarını vermedilerse öldürüldüler. Vuruldular. Milyonlarca insan öldü. Birçok ülke Holodomor‘u kabul etti. İsrail’in bunu anladığını ve Ukrayna’nın Holokost’u soykırım olarak tanıdığını biliyorum. Ukrayna için bu bir sosyal veya ekonomik trajedi değil. Soykırım. Milyonlarca Ukraynalı yok edildi. ”

Zelenskiy, gelecekte dünyanın Holodomor’un Ukrayna için büyük bir trajedi olduğunu ve aslında Ukrayna halkının imhası olduğunu daha fazla anlayacağından emin.

“SSCB politikaları nedeniyle medyadabu konuda sessizlik vardı, çünkü SSCB tüm olanları sakladı. Notları sakladı, toplu mezarları sakladı. Bu konuda yeterli bilgi yoktu. Böylece kolayca bir hikaye yaratıldı. Farklı hikayeler olduğunu anlıyoruz ama eminim gelecekte insanlar Ukrayna’nın tarihinin ve gerçeklerinin ne olduğunu anlayacaklar. Holodomor sırasında milyonlarca Ukraynalı yok edildi.”

Zelenskiy, SSCB döneminde çok iyi şeylerin gerçekleştiğini, dünyaca ünlü birçok şeyin yapıldığını, ancak Holodomor gibi birçok trajedi olduğunu kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı “Biliyorsunuz, bugün hala bize kaç Yahudi’nin öldüğünü (Sovyet zamanlarında) ve onlara ne olduğunu: kaçının öldürüldüğünü, kaçının çıkarıldığını, sürgün edildiğini söyleyecek istatistiklere sahip değiliz. Muhalifler … Hikayesini dünyaya anlatmayı başaran Andrei Sakharov’u ele alalım. Ancak kaç Yahudi başarılı olamadı? Bu hikayemiz yok.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com