Danilov: Ukrayna, yurtdışında bulunan askerlik çağındaki erkekleri zorla geri alamaz

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Danilov: Ukrayna savaşın sondan bir önceki aşamasında

NSDC Sekreteri Aleksiy Danilov, Ukrayna’nın yurtdışında bulunan askerlik çağındaki vatandaşlarının ülkeye dönmelerini istediğini ancak “bunu zorla yapmanın mümkün olmayacağını” söyledi.

Doğu Avrupa Bürosu Raporu’na verdiği röportajda Danilov “Başka bir ülkenin topraklarında bulunan bir kişinin de o ülkenin kanunlarına tabi olduğunu bilmek gerekir. Geri dönmelerini isteriz ama zorlayamayız. Eğer bir vatandaş resmi olarak askeri saldırıya uğrayan mülteci statüsüne sahipse müdahale edemeyiz. Sonuçta her ülkenin mülteci statüsündeki kişilerle ilgili kendi yasaları vardır.” dedi.

Ayrıca zorunlu askerlik sürecini daha adil hale getirmek için seferberlik yasasında değişiklik yapılması gerektiğini de vurgulayarak “Ukrayna’da seferberlik, 24 Şubat 2022’de sıkıyönetim ilan edildikten hemen sonra ilan edildi ve bugün de devam ediyor. Artık bu sürecin daha adil olması için bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Yeni tasarının ciddi bir memnuniyetsizlik yaratacağını düşünmüyorum. Sadece insanlar henüz belgenin son halini görmediler ve farklı görüşlere sahipler. Ancak yeni yasanın her şeyden önce Ukrayna silahlı kuvvetlerine katılanlar için adil olacağından eminim” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

25 Aralık 2023’te Bakanlar Kurulu Verkhovna Rada’ya “Seferberlik, Askerlik Kaydı ve Askerlik Hizmetinin Tamamlanmasıyla İlgili Bazı Sorunların İyileştirilmesine İlişkin Ukrayna’nın Bazı Yasal Kanunlarında Değişiklik Yapılması Hakkında” yasa tasarısını sundu. (No. 10378).

Belge siyasette ve toplumda pek çok tartışmaya neden oldu.

Aralık ayının sonunda Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Alman medyasına verdiği bir röportajda Ukrayna’nın, şu anda yurtdışında bulunan zorunlu askerlik çağındaki tüm erkeklerin – Ukrayna vatandaşlarının – Silahlı Kuvvetlerin toplanma noktalarında görünmesini istediğini belirtti. Aynı zamanda Ukrayna Savunma Bakanlığı Basın ve Enformasyon Dairesi, Umerov’un tüm Ukrayna vatandaşlarını nerede olurlarsa olsunlar Silahlı Kuvvetlere katılmaya çağırdığını açıkladı. Şu anda Ukrayna dışında bulunanların cezalandırılması konusu gündemde değil.

11 Ocak’ta, ilgili yasa tasarısı sonuçlandırılmak üzere yasama girişiminin konusu olan Bakanlar Kurulu’na iade edildi. Daha sonra Umerov, ekibinin milletvekillerinin tüm önerilerini dikkate alarak seferberlik yasa tasarısının yeni bir versiyonunu hazırladığını belirtti.

Verkhovna Rada İnsan Hakları Komiseri Dmitriy Lubinets, hükümetin seferberlik yasa tasarısında öngörülen Bölgesel Tedarik Merkezlerinin (TCC) ek yetkilerinin Anayasayı, Ukrayna’nın uluslararası yükümlülüklerini ve insan haklarını ihlal ettiğini belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com