Rusya, nadir görülen 4 tonluk P-35 gemisavar füzesiyle Ukrayna’yı ilk kez vurdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf:  Defense Express

Rusya ilk kez Ukrayna’ya yönelik saldırılarda P-35 gemisavar füzesini (3M44 “Progress”) kullandı. Bu füze 1962 yılında hizmete sunulmuştu.

Defense Express haberine göre roket, uzunluğu 10 metre ve başlangıç ağırlığı 4 ton şeklinde olmasıyla dikkat çekiyor. P-35 geçen yüzyılın ortasında geliştirildi ve 1962’de envantere girdi.

Haberde “Ve her ne kadar bu metal yığını içinde P-35’i ayırt etmek oldukça zor olsa da, bu füzenin oldukça karakteristik kanatları var. Defense Express, bunun tam da bu füze olduğuna dair kendi kaynaklarından teyit alıyor. Yaşına rağmen P-35, Materyalde, “Redut” kıyı füze kompleksini yenmenin bir yolu olarak hala Rusya Federasyonu’nda hizmet veriyor. 2021 yılı itibarıyla sayılarının 8 fırlatıcı şeklinde olduğu tahmin ediliyor.” denildi.

Ayrıca böyle bir füze, Kırım’da konuşlandırılmış durumda ve roket fırlatıcıları yeraltında gizli olup, ateşlemeden önce yüzeye çıkartılmaktadır.

Fotoğraf:  Defense Express

Kırım’da ve Barents Denizi’ndeki terk edilmiş Kildin adasında bu şekilde iki kompleksin olduğu biliniyor. Ruslar, Kırım yarımadasının işgalinin ardından 2016 yılında Object-100’ü restore ederek oradan defalarca füze fırlattı. Ancak saldırı için hangi fırlatıcının kullanıldığı şu anda bilinmiyor. Bu tür uzun menzilli hasar araçlarının bile kullanımının “daha çok şeyi bir şeyle vurma arzusuna benzediği” belirtiliyor.

Defense Express uzmanları, 1982’de kabul edilen modernizasyonun son versiyonundaki (3M44) P-35 füzesinin o zamanlar zaten arkaik kabul edildiğini vurguluyor.

Fotoğraf:  Defense Express

Haber metninde “Kullanım menzili 300 km’ye kadar (bazı kaynaklara göre 3M44 versiyonunda 460 km’ye kadar), hızı 1,800 km/saat’e kadar (diğer kaynaklara göre 2.200 km/saat), savaş başlığının ağırlığı 930 kg’a kadardır. Bu gemi karşıtı füzenin yönlendirme sistemi o zaman için klasiktir. Uçuş profili de menzile göre değişir: 400 metre, 4 km veya 7 km, ancak hedefe varış öncesinde füze 100 metre yüksekliğe kadar alçalır.” diye yazıyor.

Uzmanlar, “Bu şekilde, düşman tarafından P-35 füzelerinin fırlatılması, şehirlere yönelik terörist saldırılarda kullanılan Kh-22’nin kullanılmasıyla bir nevi bağlantılıdır” diye özetledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com