Zelenskiy seferberlik konusunda sert konuştu: “Savaştayız. Bu nedenle ya çalışırsınız ya da savaşırsınız”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: President.gov.ua

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Ukrayna’nın Rusya’nın yaptığı gibi insanları tankların altına atılacak et gibi görüp asla ölüme göndermeyeceğini vurguladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu oturum aralarında yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın her zaman cephede insan eksikliği olduğunu çünkü Rusya Federasyonu’nun sürekli seferber olduğunu belirtti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin asker ihtiyacını değerlendiren Zelenskiy, yurtdışında bulunan seferberlik çağındaki erkekler konusunda Ukrayna’nın tutumunu anlatarak “Bu karmaşık bir konu değil. Bu bir adalet meselesidir. Bu, seferberlik çağında olmayan kadın, erkek veya çocuk meselesi değildir. Onlar özgürdür. Bu bir hukuk ve adalet meselesidir. Eğer seferberlik çağındaysanız, Ukrayna yasalarına göre Ukrayna’da olmalısınız. Ve bu bir gerçek. Sonra savaşacaksınız ya da savaşmayacaksınız, çalışacaksınız. Ukrayna’da öylece havayı soluyamazsınız. Savaştayız. İşte bu yüzden siz çalışın ya da savaşın. Ve bu bir gerçek. Çünkü bir askerin maaşı altı ila sekiz kişinin vergisidir” diye vurguladı.

Batılı ortaklardan gelen desteğin orduya maaş sağlamaya yönelik olmadığı, bu bakımdan askerlik hizmetinin sağlanmasının vergi mükelleflerinin sorumluluğunda olduğuna vurgu yaparak “Bu bir adalet meselesi. Çalışırsınız ama cephede olmazsınız. Duruma göre değişir. Ama vergi ödemeniz gerekir. Genel olarak vergi ödemek adildir. Ancak savaş sırasında bu çok ciddidir. Bu çok ciddi bir durum. Bu bir adalet meselesidir” dedi.

Ukrayna’da savaş sırasında her zaman insan eksikliği yaşandığını belirterek “İnsanları hesaba katmayan Rusya Federasyonu’na karşı savaşıyoruz. Ve cesetleri seferber ettiği için halkını da harekete geçirebiliyor. Anlıyorsunuz ya, biliyorlar ki seferber oluyorlar, pardon cesetler. Etleri seferber ediyorlar. Umursamıyorlar. Nüfus olarak Rusya’dan dört kat daha küçük olduğumuza şüphe yok, inanın bana nüfus olarak Rusya ile aynı olsaydık yine de insanları tankların altına atmazdık.” diye vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ukrayna’nın insanlara saygı duyduğunu; Ukrayna’da ve Rusya’da insanlara karşı tutumla ilgili farklılık olduğunu söyleyerek “Biz bu değerler için, insanların hakları için mücadele ediyoruz. Bu haklara saygı göstermeyecekseniz insan hakları için mücadele etmenin ne anlamı var? Bunun hiçbir anlamı yok. Bu saçmalık. Hepsi bu. Dolayısıyla her zaman olacak. İnsanları köle olarak tutan, tankların altına atan bu devlete karşı insan kaynağı sıkıntısı her zaman var.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com