General Hodges: “Kırım’ı kim kontrol ederse bu savaşı kazanır”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD’nin Avrupa’daki kuvvetlerinin eski komutanına göre yarımada, hâlâ Rusya’nın işgal ettiği en önemli toprak parçası.

Emekli korgeneral ve Avrupa’daki ABD kuvvetlerinin eski komutanı Ben Hodges, Sestry ile yaptığı röportajda Kırım’ın, Ukrayna topraklarının en önemli parçası olup halen Rusya tarafından işgal altında olduğunu hatırlatarak “Buna ‘belirleyici bölge’ diyoruz. Ve bence Kırım’ı kim kontrol ederse bu savaşı kazanacak. Yakın zamanda yarımadaya kara saldırısı yapılacağını sanmıyorum ama her iki durumda da bu eski düşünce tarzı. Demek istediğim, öncelikle Kırım’ı Rus birlikleri için uygunsuz hale getirmek önemlidir” dedi.

Ukrayna’nın “her yeri vurabilecek” yüksek hassasiyetli, uzun menzilli silahlara ihtiyacı olduğunu belirterek bu durumda “Her Rus gemisi, her Rus uçağı, her karargâhı, her füze fırlatma rampası, her hava üssü. Bu, Kırım’ı Rusya’nın kullanımına elverişsiz hale getirecek” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Kırım’ın izolasyonunu yarımadanın işgalinden arındırılmasının ikinci bileşeni olarak nitelendirdi. Yani oraya ulaşmanın mevcut iki yolunun tamamen kapatılması.

Hodges “Birincisi yasadışı inşa edilen Kerç köprüsü. İkincisi ise Rostov’dan Azak kıyısı boyunca Mariupol ve Berdyansk üzerinden Kırım’a uzanan sözde kara koridoru. Ve bu yolların her ikisinin de uzun mesafeden isabetli ateşle kesilmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum.” diye özetledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com