Zelenskiy: Rusya’nın Ukrayna’ya savaşı Kırım’da başladı ve kurtuluşuyla sona erecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya ve tüm özgür Avrupa’ya karşı savaşının, Kırım ile başladığını ve Kırım’ın kurtuluşu ile sona ermesi gerektiğini söyledi.

Bugün için bunun ne zaman olacağını söylemenin mümkün olmadığını ve Kırım’ın kurtuluşu için formüller üzerinde sürekli olarak çalıştıklarını belirten Zelenskiy “Rusya, her zaman Avrupa’nın en iyi yerlerinden biri olan ve olmaya devam edecek olan yarımadamızı, Avrupa’nın en tehlikeli yerlerinden biri haline getirdi. Rusya, Kırım’a büyük çaplı baskılar, çevre sorunları, ekonomik çaresizlik ve savaş getirdi.” dedi.

ABD, Güvenlik Konseyi aracılığıyla Ukrayna’ya 4.5 milyar dolarlık yeni hibe tahsis etti,

Zelenskiy yayınladığı video mesajında “Rusya’nın Kırım’ı terör için kullanması nedeniyle kaç kişinin öldüğünü bir gün tarihçiler belirleyecek. Onbinlerce mi? Yüzbinlerce mi? Kırım’da Rus işgalcilerin varlığı, tüm Avrupa ve küresel istikrar için bir tehdittir. Karadeniz bölgesi, Kırım işgal edildiği sürece güvenli olamaz. Karadeniz’de pek çok ülkede istikrarlı ve kalıcı barış olmayacaktır. Rusya, yarımadamızı askeri üssü olarak kullanabildiği sürece Akdeniz’e kıyısı var demektir.” dedi

Kırım Platformu”nun Kırım’ın kurtuluşu için çalışan kilit bir diplomatik platform olduğunu hatırlatarak “Kırım Platformu” bu yıl da çalışacak. Biz zaten bu zirveyi hazırlıyoruz.” dedi.

Dünyanın, Rusya’nın ilk agresif adımlarına tam güçle yanıt vermediği 2014 yılında bir hata yaptığını anlamaya başladığına vurgu yapan Cumhurbaşkan “Devletimiz, Ukrayna’nın yerli halkları, milli kültürleri ve özlemleri Kırım’da şekillenmiş halkların yurdudur. Bu nedenle, yarımadanın kurtuluşu için çalışırken, devletimizin toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması ve vatanın geri verilmesi için savaşırız. Böyle olacağına inanıyorum. Kırım’ın Ukrayna’ya döneceğini biliyorum. Bu konuda bize yardımcı olan tüm ortaklarımıza ve uluslararası kuruluşlara minnettarım.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Zelenskiy ayrıca bu yıl, Kırım Platformu’nun çalışmalarının, Kiev’de ilk zirvesinin yapıldığı geçen seneden format olarak farklı olacağını belirterek “ancak önemi daha da büyük.” diye ekledi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com