Batı ne zaman Rusya’nın dondurulmuş 300 milyar dolarlık varlığını Ukrayna’ya verecek?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Kremlin parasını ne zaman alacak ve bu süreci ne durduruyor? Focus, Ukraynalı uzmanlarla röportaj yaptı ve dondurulmuş Rus varlıklarının devredilmesi meselesinin daha siyasi olduğunu ve yalnızca ABD’nin iradesine bağlı olmadığını öğrendi.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Rusya Federasyonu’nun dondurulan varlıklarına el konulması olanağını öngören yasa tasarısını destekledi. Bu da yaklaşık 300 milyar dolar. Bu fonlar Ukrayna’nın yeniden restorasyonu için kullanılacak. Ancak, kabul edilmeden önce Başkan Joe Biden yönetimi, Rusya’nın varlıklarına el konulmasını özellikle Avrupa’daki G7 müttefikleriyle koordine etmek istiyor. Bu nedenle donmuş Rus altını ve döviz rezervleri meselesi siyasi düzlemde yer alıyor.

Şu ana kadar Rusya Federasyonu’nun varlıklarına el konulması ve Ukrayna’ya devredilmesi konusunda Demokratlar ve Cumhuriyetçiler belgenin iki önemli kısmı üzerinde anlaşamıyorlar. Önerilen yasa, ABD başkanının varlıklara el koymak için G7 ile koordinasyonunu gerektirecek, ancak onların onayını gerektirmeyecek ve bu da ABD’nin tek taraflı harekete geçmesine olanak tanıyabilecek.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Aynı zamanda, Rusya’nın, anayasal zorluklara karşı potansiyel olarak savunmasız olabilecek ABD mahkemelerinde müsadere kararına itiraz etmesini engellemeyi amaçlayan bir dil de içeriyor.

Ukraynalı uzmanlara göre, mahkemelerde temyize gidilebilmesine rağmen, Rus fonlarının Ukrayna’ya transferinin önündeki yasal engeller kritik değil. Ancak böyle bir başvuru ihtimali oldukça yanıltıcıdır.

CASE Ukrayna genel müdürü Dmitry BoyarçukABD ve AB ülkeleri bu adımı potansiyel bir tırmanma olduğu, rezerv para birimleri için risk teşkil ettiği için atmak istemediler ve bu fonları bir seçenek olarak yedekte tuttular.İkinci yılın neredeyse bittiği devam eden bir savaşta Rusya ile olası uzlaşmaya dair belirti yok, Batılı ülkeler Ukrayna’yı desteklemenin maliyeti konusunu gündeme getirmeye başladılar, bu nedenle bu fonlara yönelik tutumla alakalı sadece ABD değll, AB’de henüz hazır değil” dedi.

AB ABD’ye bakıyor, ABD AB’ye bakıyor

Beyaz Saray başlangıçta G7 ile koordinasyon zorunluluğu getirilmesi konusunda kararsızdı, ancak o zamandan beri müttefiklerle birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Mali Analistler Derneği ve eski NBU Konseyi Üyesi Vitaly Şapran. “İki yasa tasarısının kabul edilmesi, yalnızca devrin yasal rejimini güçlendirecek ve Rusya Federasyonu açısından hukuki mücadele riskini azaltacaktır. Bu nedenle, yakın gelecekte Rusya Federasyonu’nun egemen varlıklarıyla müsadere eğiliminin devam edeceğini düşünüyorum.” diyor.

Bu yüzden bu hikayede ilk adım önemlidir. Bu fonların büyük bir kısmı (yaklaşık 200 milyar dolar) Avrupa Birliği’nde bloke edilmiş durumda.

Dmitry Boyarçuk, “Ancak AB ABD’ye bakıyor, ABD de AB’ye bakıyor. ABD ilk adımı atarsa, AB de bu yönde daha hızlı ilerlemek zorunda kalacak” diye ekliyor.

Ukrayna Kremlin’in parasını ne zaman alabilecek?

Amerika Birleşik Devletleri’nde bu yıl iki yasa tasarısı üzerinde karar verilmesi gerekiyor: biri Rusya Federasyonu’nun egemen varlıklarıyla, diğeri ise Rus oligarklarının dondurulmuş fonlarıyla ilgili. Uzmanlar şunu söylüyor: Belki de Rusya Federasyonu’na fon transferi konusundaki ana kararlar 2024 gibi erken bir tarihte verilecek.

Vitaly Şapran, “Her iki yasa tasarısı da iki partili olduğu için son tarihin 2024’ün ötesine geçeceğini düşünmüyorum. Rusya Federasyonu’nun egemen varlıklarına el konulmasıyla ilgili HR4175’in kabul edilme hızı daha yüksek olacak” diyor.

Aynı zamanda Amerikalıların ülkede 2024 baharında gerçekleşecek seçimlerin sonuçlarını beklediği yönünde bir görüş var.

CASE Ukrayna’nın genel müdürü Dmitry Boyarçuk, “ABD başkanının değişebileceği 2025 yılı için hazırlıklar sürüyor gibi görünüyor. En gerçekçi senaryo, Ukrayna’nın kurumsal zayıflığı ve yolsuzluk meselesi gözönüne alındığında, bu fonların ya aşamalı olarak aktarılması ya da bir fon oluşturulmasıdır. Bu fonları AB’nin herhangi bir yerinde hep birlikte yönetmek, hem bütçe açığını finanse etmek hem de ülkede reform yapılması karşılığında restorasyon için aşamalı olarak bize tahsis edeceklerdir.” dedi.

Bu arada Rusya Federasyonu’nun Batı’da dondurulan 300 milyar doları nasıl koruyacağını bulduğu iddia edildi. Rus basınında yer alan haberlere göre Rusya Merkez Bankası uluslararası hukuk firmalarıyla neredeyse anlaşmaya vardı. Dava söz konusu olduğunda Kremlin’in çıkarlarını savunacaklar. Rus hükümeti ayrıca yurtdışındaki mevzuatı ve diğer ülkelerde emsal olup olmadığını analiz edecek uzman görüşlerini de bekliyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com