Yermak Davos’ta: Zelenskiy savaşın dondurulmasını asla kabul etmeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Davos’ta Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı Andrey Yermak tarafından Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin Rusya ile savaşın dondurulmasını asla kabul etmeyeceği özellikle vurgulandı.

Radyo Svoboda tarafından verilen konuşmada Yermak “Cumhurbaşkanı ve ekibi, çatışmanın dondurulmasını asla aynı görüşe sahip olmayacak veya bunu kabul etmeyecektir. Bu, Ukrayna toplumu için kabul edilemez… Ukrayna’nın dondurulmuş çatışmalara ihtiyacı yok. Ukrayna’nın adil bir barışa ihtiyacı var. Ve Ukrayna, Ukrayna’da gelecekte olası herhangi bir saldırganlığı önlemek istiyor. Ve bu fırsatı değerlendiriyor.” dedi.

Yermak, Ukrayna’nın “barış planı”na ilişkin dördüncü tur müzakerelerin tüm katılımcılarının Ukrayna’nın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve BM tüzüğü konularında ortak bir vizyona sahip olduğunu ancak tüm pozisyonların “tamamen aynı” olmadığını kaydederek “Tüm katılımcı ülkelerin gerçekten ve açık bir şekilde bu savaşa son verilmesine ve barışın sağlanmasına katılmayı istemeleri önemli. Ancak bunun nasıl yapılacağı konusunda farklı görüş ve fikirler var. Farklı ülkelerin farklı deneyimleri var…” – diye ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ukrayna’ya ABD’den 60 milyar dolardan fazla, zorluklarla karşılaşan AB’den ise 50 milyar avrodan fazla kaynak tahsis etme ihtimalini olumlu değerlendirdiğini ekleyen Yermak, ayrıca ortakların Kiev’i toprak tavizleri vermeye “bastırmadıklarına” da güvence verdi.

Yermak, “Liderler toplantıları da dahil olmak üzere neredeyse tüm üst düzey toplantılara katıldım ve hiçbir ortağımızın bizim tarafımızdan kabul edilemez bir uzlaşmayı tartıştığını duymadım. Buna Kırım meselesi de dahil.” dedi.

Davos’taki toplantıya ilişkin bilinenler:

14 Ocak’ta Davos’ta düzenlenen Barış Formülü danışmanlarının dördüncü toplantısına, 18’i Asya’dan, 12’si Afrika’dan olmak üzere 83 ülke ve kuruluştan heyetler katıldı.

Ukrayna Barış Formülünün beş maddesini tartıştılar. Bu 5 madde: Rus birliklerinin geri çekilmesi, adaletin yeniden tesis edilmesi, çevre güvenliği, savaşın tırmanmasının ve tekrarının önlenmesi, savaşın sonunun teyidi şeklindedir.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com