Zelenskiy, Ukrayna’nın neden “büyük adımlarla” ilerlemediğini açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf:  17-я отдельная танковая Криворожская бригада им. Константина Пестушка

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın hava sahasını kontrol edememesi nedeniyle cephede büyük adımlarla ilerlemediğini belirtiyor.

Riga’da Baltık medyasının temsilcileriyle yaptığı görüşme sırasında Rusların ancak binlerce insanını ölüme gönderere ilerleyebileceğini belirterek “Cephede durum çok zor. Yeterli silahımız yok. Eğer Ruslar hava sahasını kontrol etmeseydi ve yeterli sayıda hava savunma sistemimiz olsaydı, onların uçaklarını imha ederdik. Onları basitçe yok ederdik. Biz denedik, işe yarıyor. Onları gökyüzünde yok ettiğinizde ileri gidersiniz. Ukrayna’da ileriye doğru büyük bir adım yok çünkü onlar hava sahasını kontrol ediyorlar.” diye vurguladı.

Ukrayna’nın havadaki engelleri kaldırmayı başarması halinde ilerleyebileceğini vurgulayarak “Havadaki engelleri kaldırmazsak şu anda bulunduğumuz yerde olacağız. Karşı saldırı eylemleri hazırlayacaklar… Ne zaman? İnsanların seçimlere hazırlandıklarını anladığımızda, bir takım küçük taktiksel zaferler istedikleri hemen hemen açık.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Rusların asker yığdığını, savaşın sona ermesi ve barışın sağlanması konusunda yüzde 1’lik bile bir düşünceye sahip olmadıklarını sözlerine ekledi.

Zelenskiy “Bunlar onların planı değil. Asker biriktiriyorlar. Anlıyoruz. Onları nereye götüreceklerini de anlıyoruz: Hala 300 bin mahkumları var. Bu bir gerçek. Kesin bir gerçek. Size ciddi olarak söylüyorum, buna güveniyorlar” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Devlet başkanı ayrıca Rusların Ukrayna’daki savaş alanından kaçmaları halinde kendi askerlerini yok etme taktiğini hâlâ sürdürdüklerini kaydederek “Bütün bunları Bahmut’ta gördük. 20 bin “Wagneriti” yok ettik. Bizden kaçanların hepsi Wagnerliydi, onları da yok ettiler. Kendilerini öldürdüler.” dedi.

Rusya’da kimsenin mahkumları saymayacağını kaydederek “Onlar için asıl görev ilerlemek ve böylece daha az cesedin Rusya topraklarına dönmesidir. Böylece halkın tepkisi olmasın” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı, Bahmut şehri örneğini gösterek Rusların onu tamamen yok ettiğini gösterdiğini söyledi. Ancak topyekun savaşın ilk yılından sonra Ruslar başka hiçbir şehri işgal edemedi.

Ona göre Ruslar geçen yıl tek bir büyük şehri bile ele geçirmedi çünkü insanlar orada kaldı. Rusların Buça ve Mariupol’de işlenmiş suçların tekrarlanmasından korktuklarına inanan Zelenskiy “Şehirleri tamamen yok edemiyorlar çünkü gerçekten başka bir Buça olmasından korkuyorlar. Yeni bir soykırım. Çünkü Buça mutlak bir soykırım. Mariupol da bir soykırımdı. Mutlak. Artık böyle bir “hata” yapmak istemiyorlar. Onlara göre “yanılmak.” Evet, bu onların ifadesi. Bu nedenle şehirleri vurarak insanların kaçmasını sağladıklarını görüyoruz. Daha sonra her şeyi yok edip içeri girmek için. Bu yüzden kötü bir yıl geçiriyorlar. Bir tek şehri bile işgal edemediler. Herkesin sorusu şu: Köyümüze girerlerse ne olacak? Teslim olmazsanız köyünüze girmezler. Bunu yapmaya güçleri yetmez.” şeklinde vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com