Zelenskiy, Ukrayna’yı terk eden seferberlik çağındaki erkekler hakkında sert açıklama yaptı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy, Kırım Tatar halkının kurbanları için bir anıt oluşturulmasını önerdi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, yurtdışına çıkan seferberlik çağındaki erkeklerin Ukrayna’da olması gerektiğini. yasadışı yollardan yurtdışına çıkan Ukraynalılarla ilgili soruların olduğunu söyledi.

Zelenskiy bunu Estonya Başbakanı Kaya Kallas ile birlikte Tallinn’de medyayla yaptığı toplantıda kendisine özellikle Estonya topraklarında yaşayan askerlik çağındaki genç Ukraynalıların Estonya’dan Ukrayna’ya transfer edilip edilmeyeceği soruldu.

Zelenskiy “Savaşın başından itibaren meseleyi terk eden Ukrayna vatandaşları değil. Her yaştan erkek ve kadın gitti, çocuklar gitti. Savaş olduğu açık. Halkın hiçbiri yarın ne olacağını bilmiyordu. Sınırda insanlar birbirine zulmetmesin diye hepimiz komşularımızın, dostlarımızın her devletine sınırları açtık.” dedi.

Savaşın başında Ukrayna, Rusların ele geçirdiği toprakların% 50’sini savunmayı ve geri almayı başardığını vurgulayan Zelenskiy şöyle devam etti:

“Düşmanı püskürttük. Askerlerimiz iki yıldır savaşıyor. Şu anda size açıkça söyleyeyim, kuralların dışında ya da hukukun dışında sınırı geçen insanlar var. Bu da bu insanlar için bir sorundur. Bu kişiler, eğer seferberlik çağındaysalar, o zaman Ukrayna’ya yardım etmeliler ve Ukrayna’da olmalılar, birinin cephede olması ve birinin cephede olmaması gerektiğinden bahsetmiyorum. Bir yasa var.”

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

“Bir askerin maaşı Ukrayna devleti tarafından ödeniyor. Kimse bize bu konuda yardımcı olmuyor. Bir askerin ücretini altı veya sekiz vergi mükellefi ödüyor. Ve eğer Ukrayna’daysanız ve cephede değilseniz, nerede olursanız olun çalışıyorsunuz. Çalışın, size, herkese saygıyla davranıyoruz; eğer çalışırsanız ve vergi öderseniz, o zaman devleti de savunursunuz ve bu çok gerekli.”

Ama yurt dışındaysanız, seferberlik çağındaysanız, cephede değilseniz, vergi ödemiyorsanız, kaçak olarak terk etmişseniz. O zaman sorular oluyor. Hepsi bu. Yani durum şu ki, eğer istersek Ukrayna’yı korumak için, eğer Avrupa’yı kurtarmak istiyorsak, o zaman şunu bilmeliyiz: Ya Ukrayna’ya yardım ederiz ya da etmeyeceğiz, ya cephede olan vatandaşlarız, ya da çalışan ve vergi ödeyen vatandaşlarız, çünkü ordu için para yoksa, ordu da olmayacak, Ukrayna’yı savunacak kimse olmayacak. Bunlar hayatın kuralları.” diye vurguladı.

Kasım ayında medya, Rusya Federasyonu’nun geniş çaplı işgalinin başlangıcından bu yana yaklaşık 19,740 Ukraynalının yasadışı olarak komşu ülkelerin sınırlarını geçtiğini bildirdi. Sınırda 21,113 kişi de gözaltına alındı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com