Bloomberg: ABD yardımı Ukrayna’yı rahatlatacak; ancak savaşın gidişatını değiştirmeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
fotoğraf: 148-ма окрема артилерійська бригада

Bloomberg, ABD’nin Ukrayna’ya 60 milyar dolardan fazla yardım tahsis etmesini onaylamasının, savaşın gidişatını tek başına değiştirmesi pek mümkün olmasa da, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin savaş alanında biraz nefes almasına olanak tanıyacağını yazıyor.

Bloomberg, pek çok şeyin Amerikan yardımının ön cepheye ne kadar hızlı ulaştığına bağlı olacağını belirtiyor. Yardım paketinin Kongre’de altı ay boyunca bloke edilmesiyle Ukrayna ordusu giderek artan mühimmat ve insan gücü kıtlığıyla mücadele ederken, Kremlin güçleri de avantaj elde etti.

Kiev’deki Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü araştırmacılarından Mikola Beleskov’a göre, bu yardım Ukrayna ordusuna bir mola verecek ve onların Kremlin’in ilerleyişini yavaşlatmasına, “etkili savunma” yapmasına ve kayıpları en aza indirmesine yardımcı olacak. Ancak daha ileri gitmek için daha fazla yardım gerekecek; Cumhuriyetçilerin Kongre’deki direnişi göz önüne alındığında bu ABD için zor bir ihtimal.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Beleskov “Soru, 2025 ve sonrasında yardımın olup olmayacağı ve ne ölçüde olacağıdır; çünkü Putin’in stratejisi beklemektir” diyor.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Amerikan yardımının sağlanmasıyla Ukrayna’nın durumu istikrara kavuşturmak ve inisiyatifi ele geçirmek için her türlü şansa sahip olduğunu söyledi.

Aynı zamanda ABD Savaş Araştırmaları Enstitüsü’ndeki analistler, ABD ekipmanı hızlı bir şekilde teslim edilse bile nakliye lojistiğinin büyük olasılıkla yardımın “birkaç hafta boyunca ön saflardaki durumu etkilemeye başlamayacağı anlamına geleceğine” işaret ediyor.

İskoçya’daki St. Andrews Üniversitesi’nde stratejik araştırmalar profesörü Phillips O’Brien, “Ukraynalılar ciddi şekilde hasar gördü ve silahlı kuvvetleri normalde olabileceğinden daha zayıf. Ancak, en azından şimdi, Amerikan yardımının önemli ölçüde yayılması sayesinde Ukraynalılar durumu istikrara kavuşturabilmeli.”

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com