Sunak, Kiev’de Ukrayna’ya 2.5 milyar sterlinlik askeri yardım paketini sundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İngiltere, Ukrayna’ya 2.5 milyar sterlin tutarında ek askeri yardım sağlayacak. Paket, Nisan ayında başlayacak olan bir sonraki mali yılı kapsıyor.

Londra’nın Rus işgalinden bu yana bir yıllık en büyük taahhüdü, Başbakan Rishi Sunak‘ın, Ukrayna’nın uzun vadeli güvenliğini desteklemeye yönelik bir anlaşmayı da imzalayacağı Ukrayna ziyareti sırasında açıklandı.

Yetkililer, paket kapsamında Ukrayna’nın uzun menzilli füzeler, hava savunma sistemleri ve top mermileri alacağını söyledi.

Çoğu İngiliz yapımı olacak insansız hava araçlarına yaklaşık 200 milyon dolar harcanacak.

Yetkililer, Nisan ayında başlayacak bir sonraki mali yılı kapsayan paketin, başka bir ülke tarafından Ukrayna’ya şimdiye kadarki en büyük insansız hava aracı tedarikiyle sonuçlanacağını söyledi.

Sunak’ın ofisi, paketin “Ukrayna ile Birleşik Krallık arasında yüzyıllık sarsılmaz ortaklığın” ilk adımı olacağını söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Sunak, 15 ay önce Ukrayna’yı ziyaretinde “Bugün tek bir mesajla buradayım: Birleşik Krallık tereddüt etmeyecektir. Ukrayna’yı en karanlık saatlerinde ve gelecek en iyi zamanlarında destekleyeceğiz.” demişti.

Bugün ise “Birleşik Krallık zaten Ukrayna’nın en yakın ortaklarından biri; çünkü onların güvenliğinin bizim güvenliğimiz olduğunu anlıyoruz” diye ekleyerek “Bugün daha da ileri gidiyoruz, askeri yardımımızı artırıyoruz, binlerce son model insansız hava aracını teslim ediyoruz ve Ukrayna’ya uzun vadede ihtiyaç duyduğu garantileri vermek için yeni bir güvenlik anlaşması imzalıyoruz. İki yıldır Ukrayna, acımasız Rus işgalini püskürtmek için büyük bir cesaretle savaşıyor. Ülkelerini savunma, özgürlük ve demokrasi ilkelerini savunma kararlılıklarından taviz vermeden savaşmaya devam ediyorlar.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com