Ukrayna ile İngiltere arasında güvenlik anlaşması imzalandı, NATO’ya katılana kadar geçerli olacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı ve İngiltere Başbakanı 12 Ocak Cuma günü ikili güvenlik anlaşması imzaladı.

Ukrayna ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşması” başlıklı belge, Kiev’deki Mariinsky Sarayı’nda yapılan görüşmelerin ardından iki ülke liderleri tarafından imzalandı.

Bu anlaşma, Ukrayna, Yediler Grubu üyeleri ve bunlara katılan devletler arasında Vilnius NATO zirvesinde varılan anlaşmaların uygulanmasına yönelik güvenlik anlaşmaları arasında ilk olma özelliğini taşıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy imzanın ardından yaptığı açıklamada, İngiltere’nin bu belge kapsamındaki yükümlülüklerinin Ukrayna NATO’ya katılana kadar yürürlükte kalacağını söyleyerek “Eğer 1991’de özellikle Britanya ile bu tür garantilere ulaşılmış olsaydı, o zaman savaş başlamazdı” diye ikna olmuş durumda.

Rishi Sunak ise bunun “Ukrayna’nın imzaladığı güvenlik güvencelerinden ilki” olduğunu vurguladı. İngiltere Başbakanı, Ukrayna’ya öldürücü silahlar, tanklar, uzun menzilli füzeler ve benzerlerini ilk sağlayanın İngiltere olduğunu vurguladı.

Liderler ayrıca anlaşmanın geçerlilik süresinin on yıl olduğunu ve uzatılma ihtimalinin de bulunduğunu söyledi. Ancak Ukrayna’nın sona erme tarihinden önce NATO’ya katılması halinde güvenlik yükümlülükleri sona erecek ve NATO sistemine dahil edilecektir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com