Ukrayna dünyanın en güçlü orduları arasında 18, Türkiye 8’inci sırada (Global Firepower)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ISW: Ukrayna ordusu, Herson'un güneyinde merkezden 7 kilometre ilerledi

Ukrayna ordusu, dünyanın en güçlü orduları sıralamasında 2023’e göre 3 sıra kaybederek 18’inci sırada yer aldı. Türkiye ise 3 sıra yükselere 8. sırada yer aldı.

145 ülkenin ateş gücü üzerine bir araştırma yürüten uluslararası Global Firepower şirketinin araştırma sonuçlarına göre dünyanın en iyi orduları sıralamasında Ukrayna, İsrail (17. sıra) ile Almanya (19. sıra) arasında yer aldı. Güç endeksi 0.2598’dir. Endeks değeri ne kadar küçükse o kadar iyi olduğunu belirtmek gerekir. (0.0000 ideal kabul edilir).

Türkiye ise aynı sıralamada 0.1697 endeks puanıyla Japonya (7) ve Pakistan (9) arasında yer aldı.

Derecelendirmeye göre dünyanın en iyi beş ordusu arasında ABD, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Kore yer alıyor.

Derecelendirmeyi hazırlayan uzmanlar, Ukrayna’nın askeri gücünün, başta ABD olmak üzere Batılı müttefiklerden gelen mali ve maddi destekle desteklendiğini vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Küresel Ateş Gücü Uluslararası Organizasyonu’nun 19 yıldır üst üste 145 ülkenin silahlı kuvvetlerini değerlendirmektedir. Ukrayna 2022 yılında 22. sırada yer alırken, 2023 yılında 15. sıraya yükselmişti.

Analistler, küresel ateş gücü derecelendirmesini derlemek için askeri birimlerin sayısı, mali durum, coğrafya ve lojistik yetenekler de dahil olmak üzere farklı kategorilerden 60’tan fazla ayrı faktör kullanmaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com