ABD, seyreltilmiş uranyum içeren mühimmatı Ukrayna’ya nakletmeyi planlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ABD, seyreltilmiş uranyum içeren mühimmatı Ukrayna'ya nakletmeyi planlıyor

Haftalarca süren iç tartışmalardan sonra Joe Biden yönetimi, seyreltilmiş uranyum mermilerinin Ukrayna’ya transferini duyurmayı planlıyor.

Wall Street Journal tarafından Amerikalı yetkililere atıfta bulunularak bildirildiğine göre tartışma, Beyaz Saray’da bu tür cephanelerin çevre ve sağlık üzerindeki etkileri konusunda endişeler olduğu yönündeydi.

Şu anda, seyreltilmiş uranyum içeren mermilerin gönderilmesinin önünde herhangi bir engel yoktur. Silahın Ukrayna’ya tank savaşlarında avantaj sağlaması bekleniyor çünkü modern Rus teçhizatını etkili bir şekilde imha etmeyi sağlayacak.

ABD Çevre Koruma Ajansı, seyreltilmiş uranyumun radyoaktif olarak sağlığa zararlı olduğunu düşündüğünü belirtti. Buna karşılık Beyaz Saray temsilcileri, Ukrayna için “karşı saldırısında kesin bir başarı elde etmenin hayati önem taşıdığını” vurguluyor.

İngiltere, Ukrayna’ya seyreltilmiş uranyum mühimmatı sağlayan ilk müttefik olmuştu.

Seyreltilmiş uranyum, yüksek yoğunluğu sebebiyle zırh delici mermilerin üretiminde kullanılır. Bu, izotop bileşiminde, nükleer reaktörlerde ve nükleer silahlarda kullanılan radyoaktif izotop uranyum-235’in payı % 0.3’ü geçmeyen uranyumdur (doğal uranyumda yaklaşık % 0.72’dir).

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com