Bloomberg: Savaşın Rusya topraklarına geçmesi Moskova’nın ekonomik sorunlarını artırıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal girişimi, yaptırımların ekonomisi üzerinde baskı oluşturması ve devlet gelirlerinin düşmesi sebebiyle Rusya’ya on milyarlarca dolara mal oldu. Çatışmaların Rusya topraklarına geçmesiyle birlikte, savaşın maliyeti muhtemelen daha da artacak.

Bloomberg haberine göre Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği büyük can kaybı ve ekonomik yıkımla karşılaştırıldığında hasar sönük kalıyor. Bununla birlikte, Bloomberg Economics’in tahminlerine göre, Ukrayna sınırındaki bölgelerde geniş çaplı bir çatışma patlak vermesi, Rusya’nın zaten yetersiz olan büyüme tahminini 2023’te %0.8’e düşürebilir.

Belgorod bölgesi, Rus birlikleriyle uzun süreli çatışmalarda yer alan Ukraynalı isyancılar tarafından defalarca bombalandı ve işgal edildi. Geçen ay Moskova’ya düzenlenen saldırıya ek olarak Kursk, Krasnodar ve Voronej gibi şehirlerde drone saldırıları olduğu bildirildi.

Ekonomist ve eski hükümet yetkilisi Yevgeniy Gontmaher,Savaş bölgesine yakın olan herkes bölgeyi terk ediyor veya bunu düşünüyor. Bunlar uzun vadeli sonuçlar. Olumlu gelişmeler olsa bile, insanların hızla geri dönmesi pek olası değil.” dedi.

Belgorod bölgesindeki binlerce insan, artan çatışmadan kaçmak için derme çatma barınaklara taşındı veya yerel makamlar tarafından ülkenin diğer bölgelerine nakledildi. Tanınmış bir Rus makarna üreticisinin evi olan Şebekino kasabasındaki yetkililer, işçilerin kaçışı sebebiyle kapanmak zorunda kalan yerel fabrikalara mali yardım sözü verdiler.

Problemin ölçeği

Bloomberg Economics’e göre, 143 milyonluk ülke nüfusunun 10’da biri sınır bölgelerinde yaşarken, tam ölçekli bir çatışma patlak vermesi üçüncü çeyreğin başlarında Rusya’nın ekonomik büyümesini etkilemeye başlayacak.

Rusya Merkez Bankası, yaptırımların etkisinin hafiflemesiyle ekonominin bu yıl %2 büyüyeceğini ve 2024 sonunda savaş öncesi seviyelere ulaşacağını tahmin ederken, Ekonomi Bakanlığı GSYİH büyümesinin %1’in üzerinde olmasını bekliyor. Rusya’nın GSYİH’sındaki yıllık düşüş, bu yılın ilk üç ayında arka arkaya üçüncü çeyrekte eksi %1.9’a geriledi.

Oxford Economics’te bir ekonomist olan Tatyana Orlova‘ya göre, savaşın Belgorod, Kursk ve Bryansk bölgelerine yayılması durumunda Rusya’daki hanehalkı tüketiminin %1.7’ye kadarı doğrudan etkilenebilir.

Moskova Devlet Üniversitesi’nde Rus bölgeleri uzmanı Natalya Zubareviç, sınır bölgelerinde artan huzursuzluğun yerel ekonomiyi kalkınmadan hayatta kalmaya kaydıracağını ve bölge sakinlerinin savaş bölgesinden çıkışının ve altyapı hasarının maliyeti artıracağını söyledi. “Toplu olarak, bu kötü bir resim” dedi.

Son haftalarda, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarına saldırılarda kullandığı Belgorod bölgesinde “Rus Gönüllü Lejyonu” baskınları artmaya başlamıştı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com