AB, Ukrayna’yı ayağa kaldırmak için Rus varlıklarını kullanma planı üzerinde anlaşmaya yakın

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB, Ukrayna'yı ayağa kaldırmak için Rus varlıklarını kullanma planı üzerinde anlaşmaya yakın

Avrupa Birliği, Ukrayna’nın yeniden inşası için dondurulmuş Rus varlıklarını kullanmaya yönelik ayrıntılı bir plan üzerinde anlaşmaya yaklaşıyor.

CNBC haberine göre AB, yalnızca blok genelinde 200 milyar Euro’dan fazla fon ile 20 milyar Euro’dan fazla varlığın sırasıyla Rus merkez bankasına ve Rus özel şahıslarına ait olduğunu doğruladı. Bu varlıklar, Rusya’nın Ukrayna’yı tam ölçekli işgalinden sonra Kremlin’e saldırganlığından dolayı yaptırım uygulamalarının ardından Avrupalı yetkililer tarafından donduruldu.

Rus varlıklarına el konulmasına ilişkin AB özel grubu başkanı Anders Anlid, “Oldukça uzun tartışmalar yaptık.” diyerek en azından bu varlıklardan elde edilen gelirin nasıl kullanılacağına dair fikirlerin yakında ortaya çıkacağını umduklarını, konunun tamamen teknik, hukuki ve siyasi açıdan karmaşık olduğu belirtti.

Avrupa Birliği kategorik olarak Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği zarar ve acının bedelini ödemesi gerektiğini düşünüyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Kasım ayında, fikrin donmuş fonları yönetmek, yatırım yapmak ve ardından gelirleri Ukrayna’ya aktarmak için bir yapı oluşturmak olduğunu bildirdi.

Yetkililer şu anda ilk adım olarak Rus merkez bankasının varlıklarından elde edilen gelirleri kullanmaya odaklanmış durumda. Onların görüşüne göre, yasal sorunlardan kaçınmanın en kolay yolu bu olacaktır. Aynı zamanda, bunun Ukrayna’ya ne kadar para vereceği ve Kiev’in ne kadar çabuk alacağı ise henüz belli değil.

Ekonomistler, AB’nin Rus merkez bankası varlıklarının gelirlerini yasal olarak kullanabileceği konusunda hemfikir, ancak bunun Ukrayna’ya gerçekte ne kadar yardımcı olacağına dair daha geniş endişeler var.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Jacob Kierkegaard, mekanizmanın işe yarayabileceğine ancak finansal olarak durumu değiştirmeyeceğine inanıyor.

Ukrayna’nın restorasyonu

Dünya Bankası’nın Mayıs ayındaki hesaplamalarına göre, Rusya Federasyonu’nun işgalinden sonra Ukrayna ekonomisinin restorasyonu 411 milyar dolara mal olacak. Ruslar Kahovka barajını uçurduktan sonra bu rakamın daha da artacağ beklenmelidir.

Mayıs ayında ABD’nin Rus oligark Konstantin Malofeev‘in el konulan mal varlığının Ukrayna’ya devrini onaylamıştı. Dönemin ABD Başsavcısı Merrick Garland, bunun el konulan Rus fonlarının ilk transferi olduğunu, ancak sonuncusu olmadığını söylemişti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com