Türkiye, Romanya ve Bulgaristan Karadeniz’in mayınlardan arındırılmasına ilişkin anlaşma imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş sonucunda Karadeniz’deki mayınların temizlenmesine yönelik ortak plan üzerinde anlaşma imzaladı. Anlaşmaya NATO müttefikleri arasında aylarca süren müzakereler sonrasında varıldı.

Reuters haberine göre Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanı Yaşar Güler, Rumen mevkidaşı Angel Tilvar ve Bulgaristan Savunma Bakan Yardımcısı Atanas Zapryanov, patlayıcı mühimmat imhası konusunda üçlü bir girişim oluşturmak üzere İstanbul’da mutabakat zaptı imzaladı.

Güler, “Savaşın başlamasıyla birlikte Karadeniz’de yüzer mayın tehlikesi vardı. Bununla mücadele etmek için Karadeniz’de mayınlarla mücadele edecek bir görev gücü oluşturma konusunda mutabakata vardık.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Deniz mayınları, Rusya’nın Şubat 2022’deki işgalinden bu yana Ukrayna’nın Karadeniz’deki ihracat yolları için bir tehdit oluşturmaktadur. Geçen Aralık ayında tahıl yüklemek için Tuna Nehri üzerindeki bir limana giden bir yük gemisi de dahil olmak üzere çok sayıda ticari gemi hasar gördü.

Anlaşma çerçevesinde her ülkeden üç mayın tarama gemisi ve bir kontrol gemisi yer alacak.

Üç ülkenin donanma komutanlarının operasyonu yönetmek üzere bir komite oluşturacağını ifade eden Güler, Ukrayna’daki savaşın bitiminden sonra diğer Karadeniz ülkelerinin de operasyona dahil olabileceğini ifade etti.

Güler, Ankara’nın Karadeniz dışındaki NATO müttefiklerinin girişime potansiyel katkısını “değerli” olarak gördüğünü, ancak girişimin yalnızca “kıyı kıyısındaki üç müttefik ülkeden” gelen gemilere açık olacağını söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com