Bild, Putin’in istihbaratçılardan gelen Ukrayna ile ilgili “hayallerini” sızdırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Vladimir Putin

Daha önce Ukrayna’nın işgal haritasını yayınlayan Alman tabloid gazetesi Bild, 4 Şubat’ta ismi açıklanmayan istihbarat görevlilerinin bilgilerine dayanarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna ile ilgili planlarını özetleyen bir makale yayınladı.

Yayın, Rusya’nın henüz tam kapsamlı bir saldırıya karar vermediğini, ancak özel servislerin Kremlin’in Büyük Savaş sırasında ve sonrasında Ukrayna’ya yönelik planları hakkında zaten bilgi sahibi olduğunu belirtiyor.

Yayın, açıklanan tüm süreçlerin sözde “eğer-o zaman” bilgisi olduğunu, yani yalnızca Kremlin’in tam ölçekli bir savaş başlatması ve elbette böyle bir saldırının başarılı olması durumunda uygulanabilecek senaryolar olduğunu açıklıyor.

Zelenskiy, Türkiye’de Putin ile görüşmeye hazır olduğunu doğruladı

İstihbarat görevlileri, Rus askeri çevrelerinde Kremlin tarafından kontrol edilen Ukrayna’da acımasız bir kukla rejim kurma planının tartışıldığını öğrenmeyi başardılar.

Rusya Federasyonu’nun “savaş sonrası planları”, Ukrayna’nın emilmesinin birkaç aşamasından bahsediyor. Henüz böyle bir senaryonun uygulanıp uygulanmadığı netlik kazanmasa da hazırlıklar devam ediyor.

Aşama 1 – Şehirlerin ele geçirilmesi

Bu maddeye göre, Rus ordusu önce Ukrayna ordusunu bastırıp, ardından büyük Ukrayna şehirlerini kordon altına almak istiyor. Daha sonra, yerleşimlerde Rus özel servislerinin merkezleri ve Putin’e sadık “politikacılar” ortaya çıkarılacak. Birlikte şehrin kontrolünü ele geçirerek onları Rus işgalcilerine teslim edecekler.

İstihbarat raporuna göre, bu uygulama, tüm Ukrayna metropol alanları “barışçıl” bir şekilde Rus kontrolüne girene kadar ülkenin kilit şehirlerinde uygulanmalıdır.

Aşama 2 – Verkhovna Rada yerine bir kukla “Halk Konseyi”ni toplamak

Ülkenin tüm büyük şehirleri teslim olduktan sonra, Putin rejimi “Halk Konseyi” adı verilen hayali bir parlamento oluşturmayı planlıyor. Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada’nın yerini alacak. “Halk Konseyi”nden, ülkenin liderliğini devralması gereken bir “yedek hükümet” ortaya çıkarılması düşünülüyor.

Böyle bir girişime, Ukrayna ve Batı’daki Rus medyasının geniş çaplı propaganda çabaları eşlik edecektir.

Aşama 3 – Direniş hareketinin imhası ve muhalif Ukraynalılar için kamp

Yeni kukla hükümetin tek bir görevi olacak: Milyonlarca Ukraynalının Rus işgaline karşı direnişini kırmak. Gizli rapor, ülkede olağanüstü hal ilan edileceğini ve Rus işgaline katılmayan Ukraynalıların atılacağı kamplar oluşturmak için bir Rus planının uygulanacağını söylüyor.

Yayın, Rusya Federasyonu’nun planlarının “Ukrayna yanlısı aktivistlerin bakımı için kamplar” içerdiğini ve bu kamplara atılacakların listelerinin derlendiğini belirtiyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna’yı ziyaret edecek

İstihbarat görevlileri, Rusya Federasyonu’nun ana hedefinin hala Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya’yı içerecek yeni bir “birlik devleti” yaratmak olduğuna dikkat çekiyor.

Alman tabloid gazetesi Bild Aralık 2021’de Ukrayna’nın Rusya tarafından işgalinin bir haritasını yayınlamıştı. Yayına göre Moskova, Kiev de dahil olmak üzere Ukrayna topraklarının üçte ikisini ele geçirme planını düşünüyordu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com