Ukrayna’da ısıtma ve sıcak su tarifeleri yüzde 70’e kadar artıyor. Şehir bazında oranlar.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da şehir ne kadar küçükse, ısı temini ile ilgili o kadar fazla sorun yaşayacaktır. Isıtma sezonu daha geç başlayabilir

Ukrayna'da ısıtma ve sıcak su tarifeleri yüzde 70'e kadar artıyor.

Kiev Şehir Devlet İdaresi Kamu Konseyi Konut ve Kamu Hizmetleri Komitesi başkanı Oleg Popenko Ekim 2021’den itibaren, Ukrayna’da kamu hizmetleri fiyatları önemli ölçüde artacağını belirtti. Özellikle ısıtma ve sıcak su tarifelerinde kendisini gösterecek olan artışlar yüzde 70 seviyesine kadar çıkacaktır. Özellikle Ukrayna’nın küçük yerleşim yerlerinde keskin fiyat sıçramaları beklenmektedir.

Isıtma fiyatlarının kontrolü düzenleyiciler tarafından “yerel” yetkililere devredildi.

Tahminlerine göre, bazı şehirlerin sakinleri bu kış geçen ısıtma mevsimine göre bir buçuk kat daha fazla ödemek zorunda kalacak. Ödemeler, özellikle aşağıdaki şehirlerde hızla artacaktır:

  • Ternopil – %70 oranında;
  • Starokostyantinov (Hmelnitskiy bölgesi) – %65;
  • Kremençuk (Poltava bölgesi) – %53;
  • Odessa – %46;
  • Kiev – %40;
  • Poltava – %36.

Popenko “Isı ve sıcak su tarifelerindeki artış %40’tan başlayaral %70’lere kadar çıkacak ve birçok şehirde ısıtma sezonunun zamanında başlayacağı da şüpheli. Sadece şehir ne kadar küçükse o kadar fazla zam olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle küçük şehir sakinlerinin ısı temini ile ilgili sorunları olacak.” dedi.

Bu koşullarda, Mayıs 2021’in sonunda yaklaşık 69 milyar UAH’a ulaşan halkın kamu hizmetleri borçlarının da artması beklenmektedir.

Kış aylarında ödeme yapılmamasını önlemek için yerel yönetimler şimdiden kararlı adımlar atmaya başladı. Örneğin, Kiev Şehir Devlet İdaresi, 1 Temmuz’da sözde avans ödemelerini uygulamaya koydu. Konut ve toplumsal hizmetler için faturalarda, Kiev halkının önceden ısıtma için ödeme yapması için ek tutarlar (konut “metrekare” başına 10 UAH) görünecek. Ancak Popenko’ya göre bunun etkili olması pek mümkün değil.

Ukrayna’da insanların birikmiş ısıtma borçlarını ısıtma sezonunun sonunda ödemesi daha yaygın bir gelenek olarak devam etmektedir. Ukrayna Devlet İstatistik Servisi’ne göre, Mayıs ayında Ukraynalılar tahakkuk eden faturalarının %46.2 daha fazlasını öderken, Nisan ayında bu oran % 27.3 idi.

ukrhaber.com

Ukrayna ve IMF uzlaşmaya vardı: yakın gelecekte bir anlaşma bekleniyor

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com