Ukrayna’da çalışan artık maaşının yatacağı bankayı kendisi belirleyebilecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası NBU, finansal kurumlar arasındaki rekabeti arttırmak istiyor. Bunun için 1 Ocak 2021’den itibaren Ukraynalılar, ücretleri için şirketlerin çalıştığından bağımsız olarak bir başka banka seçebilecekler.

NBU basın servisi, Merkez Bankası’nın çalışanlara ilişkin faydaları arttırmak için işveren tarafından para transferi prosedürünü açıkladı. NBU’dan belirtildiğine göre, böyle bir yenilik işveren ve çalışan arasındaki çatışmaları önleyecektir.

NBU, gelecek yılın başından itibaren yeni bir norm getiriyor. Konu ile ilgili yapılan açıklamada “Bir işveren değil, bir çalışan, kendi hesabına hizmet verecek bir bankayı bağımsız olarak seçmelidir. Bu hak, emeğin ücretlendirilmesine ilişkin mevzuat tarafından sağlanır ve bunun uygulanmasını istiyoruz. Bankalar müşterileri için hizmetleri genişletecekler.” denildi.

Bu projenin başlatıcılarından biri olan eski bakanlardan Dmitriy Dubilet de böyle bir yeniliğe geçişle alakalı olarak “NBU maaş köleliğinin üstesinden gelmeye yardımcı olacak bir kararı kabul etti. Ukraynalıların muhasebecilerini, işletmeler için maaş projesi bulunan bankalara değil de, çalışanların belirlediği hesaplara para göndermeye ikna etmeleri çok daha kolay olacak.” dedi.

Kabine’deki böyle bir girişim bu yıl Ocak ayının sonunda konuşuldu ve Hükümet, maaş köleliği ile aşağıdaki 3 adım şeklinde mücadele etmeyi önerdi:

  • Çalışan muhasebeye kendi IBAN’ını verecektir (tüm banka hesapları bu yıl bu standarda geçmiştir);
  • Muhasebeci, bankadan bağımsız olarak tüm çalışanlar için basit bir dosya oluşturur;
  • Şirkete hizmet veren banka, otomatik olarak hesaplara transfer eder.

Kaynak: ubr.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com