Rusya Devlet Duması, Putin’den Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanımasını istedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Milletvekilleri tarafından alınan karar, kendi bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin (LNR) bağımsızlığının tanınması anlamına gelmediği için bunu Vladimir Putin’in onaylaması gerekmektedir.

İlgili karar taslağı 351 oy aldı.

Bir gün önce, Duma’ya benzer iki karar taslağı sunuldu. Biri 19 Ocak’ta Komünist Parti tarafından, diğeri ise Pazartesi günü hükümet yanlısı Birleşik Rusya partisinin temsilcileri tarafından.

Hava taşımacılığı krizi: Ukrayna, uçuş sigortası için 16.6 milyar UAH yönlendirecek

Onaylanan Komünist Parti taslağı, Putin’e derhal itiraz edilmesini sağlıyor. Birleşik Rusya’nın taslağı ise başlangıçta Rusya Dışişleri Bakanlığı ile istişareleri içermekte.

Her iki proje de Salı günü Devlet Duması tarafından değerlendirildi, Komünist Parti’nin taslağı 351 oy alırken, Birleşik Rusya’nın taslağı ise 310 oy aldı.

Daha önce neler oldu?

Mayıs 2014’te, sözde DNR ve LNR yetkilileri, Ukrayna’dan bağımsızlık ilan eden bir “oylama” yaptı. “LPR” ve “DPR”nin egemenliği, yalnızca kendisi de dünyada tanınmayan Güney Osetya tarafından tanındı.

2014’teki bu referandumun sonuçları, Devlet Duması’nın kararının ana gerekçesi oldu.

Daha önce, Komünistler “DPR / LPR”yi tanıma kararını “makul ve ahlaki olarak haklı” olarak nitelendirdiler, bu da görünüşte onları dış tehditlerden korumak için zemin yaratacaktı.

Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi: “NATO üyeliği girişiminden vazgeçebiliriz”

2019 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Lugansk ve Donetsk bölgelerinde yaşayanların basitleştirilmiş bir program kapsamında Rus pasaportu almalarına izin veren bir kararname imzaladı.

Geçen yıl Temmuz ayında, BDT Devlet Duma Komitesi Birinci Başkan Yardımcısı Viktor Vodolatskiy, 611,000 Donbass sakininin basitleştirilmiş bir program kapsamında Rus vatandaşlığı aldığını ve yıl sonuna kadar bu sayının 2 milyona ulaşacağını tahmin ettiğini söylemişti.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com