Gonçaruk, 500 işletmenin Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu’na devredilme talimatını verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Başbakanı Aleksey Gonçaruk bakanlara ve diğer merkezi yetkililere hazırlıkları hızlandırmalarını ve bu yıl Bakanlar Kurulu’nun en az 500 işletmeyi özelleştirilmesi için Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu’na devretmesi yönünde talimatını verdi.

Ukrayna Başbakanı “Özelleştirme çok önemli bir yolsuzlukla mücadele faktörüdür, çünkü devlet teşebbüsleri daha önce de “özelleştirildi” ve kayıplar düzenli olarak devlete bırakıldı. Şeffaf olmalı.” dedi.

Gonçaruk, özelleştirmenin önemli bir kamu süreci olduğunu belirtti, bu nedenle işletmelerin hazırlanması ve satılması için tüm prosedürlerin açık rekabet usullerinde yapılması gerektiğini belirtti.

Başbakan “31 Aralık’a kadar, 500 işletme Devlet Mülkiyet Fonuna, toplumun şeffaf rekabet prosedürlerini göreceği şekilde aktarılması gerekiyor. Bağımsız profesyonel danışmanlar bulmamız, ceza davaları ve yapay borçlar gibi tüm yolsuzluk göstergelerini mevcut mülklerinden temizlememiz gerekir. Bu işletmeler yatırımcılar için ilginç hale gelmeli.” dedi.

Bakınız: Gonçaruk: “PrivatBank davası, ülkedeki yatırım ortamıı açısından kilit öneme sahip“

Gonçaruk, hükümetin tüm önlemleri aldığını; devlete ait küçük ve büyük ait tesislerin, özellikle Centrenergo PJSC’nin şeffaf ve etkin bir şekilde özelleştirilmesini garanti altına almak için gerekli belgeler üzerinde anlaştıklarını ekledi.

Başbakan “İşletmeyi özellikle iflas durumuna getiren kişiler varsa, o zaman personel kararları almanız gerekir. Hükümet düzeyinde ya da diğer seviyelerde kısıtlama yoktur. Sizi rahatsız eden durumlar varsa, işletmeleri özelleştirmeye devretmeyin, o zaman bilmeliyiz ki “bunları hızlandıracağız” dedi.

Mariupol’daki Birlik Forumu sırasında konuşmasını hatırlatan Gonçaruk, yeniden millileştirmenin yatırımcılar için çok kötü bir sinyal olduğunu ve devlete duyulan güveni baltaladığını ve hükümetin bu gibi kararları çok dikkatli aldığına dair güvence verdiğini söyledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com