Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi: “NATO üyeliği girişiminden vazgeçebiliriz”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginliğin ana sebeplerinden birisi olan Ukrayna’nın NATO üyeliği süreci ile alakalı kritik açıklama Londra büyükelçisinden geldi.

BBC Radio 5’te canlı yayınlanan bir konuşmada Kiev’in Londra Büyükelçisi Vadim Pristayko, ‘Rusya’yla savaştan kaçınmak için NATO üyeliği girişiminden vazgeçebileceklerini‘ belirtti.

Pristayko, NATO üyeliğine dair pozisyonlarını değiştirip değiştirmeyeceklerine ilişkin soruya verdiği cevapta, Ukrayna’nın NATO’ya katılma hedefinde ‘esneklik’ göstermeye istekli olduğunu kaydederek “Özellikle de bu şekilde tehdit ediliyorsak, bu şekilde şantaja maruz kalıyorsak ve buna itilirsek…” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda, büyükelçi Ukrayna’nın NATO’ya katılımının Rusya’nın güvenlik durumunu önemli ölçüde değiştirmeyeceğini vurgulayarak “Dürüst olmak gerekirse, Rusya zaten NATO ülkeleri tarafından kuşatılmış durumda. Polonya NATO üyesi, Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Türkiye, Rusya’ya sınırı olan tüm bu ülkeler zaten NATO üyesi. Bu, güvenlik durumunu değiştirmedi. Rusya için güvenliği değiştirmedi. Dolayısıyla Ukrayna da değiştirmeyecek.” dedi.

Pristayko, 2019’da alınan NATO ve AB’ye katılma kararı hedeflerinin dışına sadece savaşı önlemek için bile olsa çıkılabileceğinin altını çizdi.

Ukrayna, 48 saat içinde Rusya ile acil toplantı yapacak

Ukrayna’nın potansiyel NATO üyeliği, Rusya ile Batı ülkeleri arasındaki önemli sorun başlıklarından biri. Moskova, NATO’nun komşusu olan Ukrayna’yı içine alarak genişlemesini ‘kırmızı çizgi’ olarak kabul ediyor. NATO ittifakının sınırlarına füze yerleştirmesini istemeyen Rusya, ABD ve NATO’dan Ukrayna’nın NATO üyesi olmayacağına dair garanti de içeren bir dizi güvenlik talebinde bulunmuştu.

Batılı ülkeler ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceğini iddia ediyor.

Pristayko’nun yorumuna Parlamento Başkanı Stefançuk bir karşı açıklamada bulundu

Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada başkanı Ruslan Stefançuk, Ukrayna’nın NATO üyeliğini erteleme olasılığı ve Ukrayna’nın Birleşik Krallık Büyükelçisi Vadim Pristayko’nun Ukrayna’nın Rusya ile bir savaşı önlemek için İttifak üyeliğinden vazgeçmeye hazır olduğu yönündeki açıklaması hakkında yorum yaptı.

Stefançuk “Ukrayna’nın AB ve NATO yolunda ilerlemesini sağlayan Ukrayna Anayasası’na göre açıkça hareket ediyorum. Bunun gerçekleşmesi için her türlü çabayı göstereceğim. Pristayko oldukça profesyonel bir kariyere sahip diplomat. Bütün bunlar bana bir pozisyon alma olarak değil, olası bir yanlış iletişim şekli olarak görünüyor. Bay Pristayko’yu ve konumunu bilenler, onun Ukrayna’nın NATO’ya katılması fikrinin destekçisi olduğunu bilir. Ve bununla ilgili kişisel karar münhasıran Ukrayna Devlet Başkanı’nın yetkisinde ve bence kendisi herhangi bir tavsiye veya ipucu temelinde değil, ayrıntılı olarak incelenen detayları temelinde bir karar verecek.” dedi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com