Şmigal: Ukrayna kışa yüzde 80 hazır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'da savaş sırasında 400'den fazla kritik altyapı tesisi zarar gördü

Genel olarak Ukrayna önümüzdeki ısıtma sezonuna %80 hazır, yeterli gaz ve kömür biriktirildi, ayrıca hasar gören enerji tesislerinin çoğu onarıldı.

Başbakan Denis Şmigal bir basın toplantısında, “Kışa hazırlık genel olarak %80 civarında. Avrupa Birliği ile elektrik ithalat ve ihraç etme olasılığını geliştiriyoruz, bu aynı zamanda bir rezervdir” dedi.

Kış arifesinde yeterli miktarda gaz ve kömürün biriktiğini belirten Şmigal, 14.4 milyar metreküp mevcut doğalgaz ile halihazırda ısıtma sezonuna giriş seviyesinde olduklarını ekledi.

Ayrıca Şmigal, Rusların geçen kış yoğun bombardımanı sonrasında enerji tesislerinin çoğunun zaten onarıldığını bildirdi.

Başbakan, “Şebeke ve trafo merkezlerinin restorasyonu ile ilgili çalışmaların neredeyse yüzde 80’ini gerçekleştirdik. Yüksek gerilim trafo merkezleri terör saldırılarından önceki seviyeye getirildi. Isı üretiminin de yaklaşık yüzde 80’ini tamamladık” dedi.

Kesintiler olacak

Uzmanlara göre, kışın en büyük donma ve karanlıkta oturma tehdidi iki büyük şehir olan Odessa ve Kiev’de yaşanıyor. Bu iki bölge öncelikle çok fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. İkincisi, üretim kapasitesi açısından yetersizdirler.

Ayrıca Zaporoje, Jitomir, Kropivnitskiy ve Kremençuk’ta elektrik tedarikiyle ilgili durum oldukça sıkıntılı olacak. Ancak ön cephe bölgeleri olan Harkov, Sumi, Çernigov, Herson, Nikolayev, ve Zaporoje’nin de maksimum risk altında olacağı açıktır.

6 Eylül gecesi, bir düşman insansız hava aracının Odessa’daki bir enerji tesisini vurmasıyla Rus enerji terörü çoktan başlamıştı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com