ABD, Rusya’ya karşı yeni büyük ölçekli yaptırımları uygulamaya koydu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna, Rusya Federasyonu'nun "FATF kara listesine" dahil edilmesini istedi

ABD Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Kremlin’in Ukrayna’ya karşı savaş yürütme kabiliyetini zayıflatmak maksadıyla Rus oligarklarına, Rusya Federasyonu’nun finans ve sanayi sektörlerinin temsilcilerine karşı büyük ölçekli yeni yaptırımları duyurdu.

Yayınlanan mesajda, “Bugün, ABD Hazine Bakanlığı Dış Varlıklar Kontrol Ofisi, Rusya elitinin temsilcilerinin yanı sıra Rusya Federasyonu’nun endüstriyel tabanına, finans kurumlarına ve teknoloji tedarikçilerine karşı yaptırımlar içeren yaklaşık 100 pozisyon açıyor” ifadesine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da 70’ten fazla kişiye kişisel yaptırımlar getirileceğini duyurdu. Kısıtlamalar, ABD’nin Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı savaş yürütme kabiliyetini baltalama çabalarının bir parçası olarak getirildi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen,ABD, Rus askeri tedarik zincirlerini bozmak ve Putin’i Ukrayna’ya karşı barbarca bir savaş yürütmek için ihtiyaç duyduğu ekipman, teknoloji ve hizmetlere erişimden mahrum bırakmak için çaba göstermeye devam ediyor” dedi.

Ona göre, yeni yaptırımlar savaştan çıkar sağlayan bireylere, şirketlere ve kuruluşlara, kendilerinin de eylemlerinden sorumlu tutulacaklarına dair açık bir sinyal gönderdi.

Yaptırımlar listesinde özellikle Rus oligark Andrie Bokarev, eşi Olga Sirovatska ve oligarkın demiryolu taşıtları üreten şirketi Transmashholding yer alıyordu. Büyük işletmeleri yöneten Bokaryev’in yandaşlarının yanı sıra Rusya Federasyonu Savunma Bakan Yardımcısı Aleksey Krivoruçka’ya da yaptırımlar uygulandı.

“Kara listede” yer alan işletmeler arasında seyir füzeleri ve askeri nakliye uçakları için motor üreten “Soyuz”; Balaşikhin Dökümhanesi ve Mekanik Tesisi, uçak üreticisi; “Agat” uçak fabrikası ve sektörün diğer işletmeleri bulundu. Aynı zamanda, Rusya Federasyonu’nun askeri-endüstriyel üssünde çalışan elektronik ve teknolojilerle ilgili Rus şirketlerine yönelik kısıtlamalar getirildi.

Ayrıca, Türkiye’de yerleşik, insansız hava aracı, seyir füzesi ve diğer askeri teçhizat üretimi için çift amaçlı malların Rusya’ya gönderilmesine yardımcı olan iki şirkete de yaptırım uygulandı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com