Ukraynalılar internette daha sık boşanmaya başladı: Nasıl yapılır?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Son dört yılda Ukrayna mahkemelerinde 1,414 onlie boşanma davası görüldü ve bunların sayısı her geçen yıl artıyor.

Opendatabot verilerine göre sadece bu yıl Eylül ayı başı itibarıyla 520 boşanma davasının video konferans yoluyla gerçekleştiği belirtiliyor.

Opendatabot, “Bu, sırasıyla 279 ve 434 duruşmanın gerçekleştiği 2021 veya 2022 yılının tamamından daha fazla. Evli çiftler, yıldan yıla giderek daha fazla resmi ilişkilerini bu şekilde sonlandırıyor” diye vurguluyor.

İnternetten boşanma nasıl yapılır?

Ukrayna’da, eşlerin çocukları olmadığı ve mal paylaşımına ilişkin birbirlerine karşı herhangi bir iddiaları bulunmadığı takdirde, mahkemeye gitmeden evlilikleri feshetmek mümkündür. Bu gibi durumlarda, evlilikler, medeni durum eylemlerinin tescili için devlet organları tarafından sonlandırılır. Bu formatta, bu yılın altı ayında 10, binin üzerinde çift evliliklerini sonlandırdı.

Özellikle yurt dışında yaşayan evli çiftler, resmi aile ilişkilerini internet üzerinden sonlandırma hakkını kullanabiliyor.

Opendatabot “Günümüzde, bir karı kocanın mahkemelere ortak başvuruda bulunamadığı durumlar giderek artıyor: örneğin içlerinden biri yurtdışında olabiliyor. Vatandaşlar duruşmalara online olarak – video konferansla – katılabiliyorlar. Ve bu hakkı birkaç şekilde kullanabiliyorlar.” diyor.

Eşlerin boşanma için mahkemeye kağıtla başvuruda bulunmaları gerekiyor. Bu amaçla mahkemeler ya evliliğin gerçekleştiği bölgenin mahkemesi ya da eşlerden en az birinin kayıtlı olduğu bölgenin mahkemesi olmalıdır. Böyle bir davanın mahkeme tarafından açılmasının ardından eşlerin video konferans yoluyla toplantıya katılma talebinde bulunma hakları bulunuyor.

Aynı zamanda online formatta duruşmaya katılabilmek için elektronik dijital imza (EC) yardımıyla Elektronik Mahkeme’ye kayıt olunması gerekmektedir. Bu arada, bu sistem belgelerin mahkemeye elektronik ortamda gönderilmesi için de kullanılabilir.

İkinci yol daha basittir; çift, aile anlaşmazlıkları konusunda uzmanlaşmış ve gerekli tüm tavsiyeleri sağlayacak bir avukata başvurabilir. Kendisiyle KEP’in yardımıyla hukuki yardım sağlanması konusunda bir anlaşma yapılması da mümkündür.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com