Putin ve Scholz, Kremlin’de gaz, güvenlik ve savaşı görüştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya Devlet Başkanı ile Almanya Şansölyesi arasında Kremlin’de yapılan görüşmeler üç saatten fazla sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz arasında Kremlin’de üç saatten fazla süren görüşme sona erdi. Ülke liderleri düzenlediği basın toplantısında müzakere edilen konuları ele aldı.

Konulardan birinin enerji, özellikle de Kuzey Akım-2 ve Ukrayna üzerinden gaz tedariki olduğunu belirten Putin “Transit geçiş için mevcut sözleşmenin sona erdiği 2024’ten sonra bile Ukrayna üzerinden gaz tedarikine devam etmeye hazırız. Doğal olarak, Avrupalı ithalatçılardan talep gelirse ve bu kârlı olacaktır. Ve Ukrayna’nın gaz iletim sistemi de kendi başına teknik olarak iyi bir durumdadır.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Ukrayna toplumunun birliğine ilişkin bir konuşma yaptı (video)

Kuzey Akım-2’nin siyasi bir anlamı olmadığını belirten Putin, Avrupa’da enerji güvenliğini güçlendirmek için tasarlandığını belirtti.

Toplantının genel olarak ticari bir atmosferde gerçekleştiğini, Scholz’da, muhatabının Moskova ve Berlin arasında daha fazla karşılıklı yarar ve pragmatik işbirliği içinde ruh halini gördüğünü söyleyen Putin “Ticari bir atmosferde gerçekleşen bugünkü görüşmelerde, ikili ilişkilerle ilgili bir dizi konuyu ve bunların gelişme beklentilerini, kapsamlı ve detaylı bir şekilde tartıştık ve elbette uluslararası gündemin en acil konularına da dikkat çektik.” dedi.

Rusya ile diyaloğun sürdürülmesinin önemine değinen Scholz ise “Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde mevcut olan tek bir konuyu atlamadık. Birbirimizle konuşmamız gerçekten önemli” dedi.

Scholz, Putin ile “ayrıntılı bir görüşme” yaptığını, tek bir konunun gözden kaçırılmadığını söyleyerek Putin’in Rusya, savaş istemediği için güvenlik şartlarını öne sürdüğüne değinerek “Avrupa’daki savaşa gelince. İnsanlar Avrupa’daki savaşı pek hayal etmiyor, Ukrayna bağlamında söylendi. Ama biz Avrupa’da NATO’nun başlattığı savaşın, Belgrad’a yapılan saldırının tanıklarıydık… Bu çok kötü bir durum. örnek, ama öyley” dedi.

Aynı zamanda Putin, Avrupa’da savaş istemeyeceğini vurguladı. “İstiyor muyuz? Elbette hayır,” dedi.

Scholz, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘nin kendisine Ukrayna Anayasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin bir yasa taslağının yanı sıra Üçlü Temas Grubu’nun yakında Donbass’ın özel statüsü ve kontrolsüz bölgelerdeki seçimlerle ilgili yasa tasarılarını görüşmeye başlayacağına söz verdiğini söyledi. .

Scholz “Normandiya formatının bu anlaşmazlığı çözmek için en önemli format olmaya devam edeceği görüşündeyiz. Burada ilerlemeye ihtiyaç var. Zelenskiy, Donbass’ın statüsü, Anayasa’nın değiştirilmesi ve hazırlanması konusunda öngörülen tüm yasa tasarılarının söz verdi. Seçimler çok yakında Üçlü Temas Grubu çerçevesinde tartışılacak. Bu iyi bir hamle.” dedi.

Putin’e Ukrayna sınırlarındaki durumla ilgili endişelerini bildirdiğini söyledi. Scholz, Batı ve Rusya’nın güvenlik garantileri konusundaki tutumlarının farklı olduğunu ve bu nedenle diyaloğun önemli olduğunu kaydetti. Ayrıca NATO genişlemesi konusunun şu anda gündemde olmadığını söyledi.

SBU “güçlü” bir hibrit savaştan bahsederek Ukraynalılara panik yapmamaları çağrısında bulundu

Putin, Rusya için Ukrayna’nın NATO üyeliğinin ertelenmesinin hiçbir şeyi değiştirmediğini söyledi: “Bu sorunu şimdi çözmek istiyoruz.” diyerek “Önümüzdeki yıllarda Ukrayna NATO’da olmayacak diyorlar. Ne diyorlar? Bize 30 yıldır NATO genişlemesi olmayacağı söylendi ama bugün NATO altyapısını evimizde görüyoruz” dedi.

Ukrayna’nın NATO’ya girmesini tartıştıklarını da sözlerine ekleyerek “Rusya, Ukrayna’nın bugün NATO’ya katılmaya hazır olmadığını duyuyor, bu tezi biliyoruz. Sonra yarın onu kabul etmeyeceklerini ama buna hazır olduğunda kabul edeceklerini söylüyorlar. Ama bizim için çok geç olabilir. Bu nedenle, bu sorunu şimdi, hemen şimdi, yakın gelecekte, müzakere sürecinde barışçıl yollarla çözmek istiyoruz” dedi.

Scholz Rusya ziyaretinin arifesinde Ukrayna’yı ziyaret etmiş Vladimir Zelenskiy ile görüşmüştü.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com