Ukrayna Cumhurbaşkanı Ukrayna toplumunun birliğine ilişkin bir konuşma yaptı (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy 14 Şubat akşamı Cumhurbaşkanlığı web sitesinden yayınlanan bir konuşma yaptı. Ukrayna’nın birliğine dair mesajlarla dolu konuşmasının metnini Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Harika bir ülkenin güzel insanları!

Bu gergin anda size sesleniyorum.

Devletimiz, ben de dahil olmak üzere her birimizin, sorumlu, kendinden emin ve somut olmasını gerektiren ciddi dış ve iç zorluklarla karşı karşıya.

Büyük savaştan korkuyoruz ve birileri tarafından yeniden bir işgal tarihi belirlendi. Bu ilk defa olmuyor.

Sistematik olarak tüm cephelerde bize savaş açıyorlar. Sınır yakınlarında birlikleri arttırarak askeri, bizi kendi dış politika rotamızı belirleme hakkımızdan mahrum etmeye çalışarak diplomatik cephede. Enerji sektöründe gaz, elektrik ve kömür arzını sınırlandırıyorlar. Medya aracılığıyla vatandaşlar ve yatırımcılar arasında panik yaratmaya çalışıyorlar.

Ama bugün devletimiz her zamankinden daha güçlü.

Bu, güçlü Ukrayna halkının karşılaştığı ilk tehdit değil. İki yıl önce, dünyanın geri kalanı gibi biz de pandemi karşısında şaşkın görünüyorduk. Ancak, halkımız birleşerek net sistematik adımlarla pratik olarak onu yendi. Bu zor zamanda, güçlü Ukrayna halkı en iyi niteliklerini, birlik ve kazanma iradesini gösterdi.

İki yıl önceki pandeminin aksine, bugün karşılaştığımız tüm zorlukları ve bunlarla ilgili ne yapacağımızın net olarak farkındayız. Kendimize güveniyoruz ama özgüvenimiz yok. Tüm riskleri anlıyoruz. Durumu sürekli izliyor, farklı senaryolar hesaplıyor, olası tüm agresif eylemlere karşı uygun cevapları hazırlıyoruz.

Sınırlarımıza yakın olan yabancı ordunun nerede olduğunu, sayısını, mevzilerini, teçhizatını ve planlarını tam olarak biliyoruz.

Karşı çıkmamız gereken bir şeyler var. Harika bir ordumuz var. Askerlerimiz benzersiz savaş deneyimine ve modern silahlara sahip. Bu, sekiz yıl öncesine göre çok daha güçlü bir ordu.

Ordunun yanı sıra, Ukrayna diplomasisi de çıkarlarımızı savunmada ön saflarda yer alıyor. Medeni dünyanın neredeyse tüm liderlerinden diplomatik destek almayı başardık. Çoğu, Ukrayna’yı ziyaret etti, destekledi ya da yakın gelecekte bunu yapacak. Bugün herkes Avrupa’nın ve tüm kıtanın güvenliğinin Ukrayna’ya ve ordusuna bağlı olduğunu kabul ediyor.

Barış istiyoruz ve tüm sorunları münhasıran müzakereler yoluyla çözmek istiyoruz. Hem Donbass hem de Kırım Ukrayna’ya dönecek. Sadece diplomasi yoluyla. Başkalarının hakkına tecavüz etmeyiz, ama kendi haklarımızdan da vazgeçmeyeceğiz.

Silahlı Kuvvetlerimize güveniyoruz, ancak ordumuzun da desteğimizi, arkasında birlik halinde olduğumuzu hissetmesi gerekiyor. Ordumuzun temeli, kendi halkımızın güveni ve güçlü bir ekonomidir.

Grivna döviz kuruna ve finansal sistemimize yönelik saldırıları püskürtmek için yeterli rezerv oluşturduk. Devlet desteğine ihtiyaç duyacak hiçbir sektörü görmezden gelmeyeceğiz. Geçen gün havayollarında olduğu gibi. Ve bunun kanıtı, istikrarlı bir grivnası döviz kuru ve açık hava sahasıdır.

Önemli bir koruma cephesi ise mevcut durumun yerel medya tarafından nesnel olarak yayınlanmasıdır. Şimdi de Ukraynalı gazetecilerimize seslenmek istiyorum: Bazılarınız bazen medya patronlarının istediklerini yerine getirmek zorunda kalıyor. Görmeleri gerekir ki çoğu şu anda kendi ülkelerinden kaçtı.

Kaçanlar için değil, Ukrayna için çalışın. Bugün ülkenin kaderi sizlerin dürüstlüğüne bağlı.

Ve şimdi Ukrayna ile ve Ukrayna’da kalanlara değil, en kritik anda Ukrayna’dan ayrılanlara hitap etmek istiyorum. Gücünüz paranızda ve uçaklarınızda değil, gösterebileceğiniz sivil konumdadır. Fabrikalarınızı ve servetinizi elde ettiğiniz ülkeye ve halkına dönün. Bugün herkes bir Ukrayna vatandaşı için gerçek bir sınava giriyor. Bunu onurlu bir şekilde geçirin. Herkesin Ukrayna’nın gerçekte kimin için Anavatan olduğunu ve kimin için sadece bir para platformu olduğunu anlamasına izin verin.

Devletin tüm temsilcilerine ve memurlarına ayrı ayrı sesleniyorum: Devlet memurlarımız, ülkeyi terk eden veya ayrılmayı planlayan her düzeydeki milletvekilleri. Ukrayna halkı size sadece devleti yönetme görevini vermekle kalmadı, aynı zamanda onu koruma görevi de verdi. Böyle bir durumda bizimle, Ukrayna halkıyla birlikte olmak sizin doğrudan görevinizdir. Şimdi size 24 saat içinde anavatanınıza dönmenizi ve Ukrayna ordusu, diplomasisi ve halkıyla yan yana durmanızı öneriyorum!

16 Şubat’ın saldırı günü olacağı söyleniyor. Onu ‘Birlik Günü’ yapacağız. İlgili kararname  imzalandı. Bu günde ulusal bayraklar çekeceğiz, mavi ve sarı kurdeleler takacağız ve dünyaya birliğimizi göstereceğiz.

Büyük bir Avrupa hedefimiz var. Özgürlük istiyoruz ve bunun için savaşmaya hazırız. Bu savaşta öldürülen 14.000 asker ve sivil bizleri gökten izliyor. Ve onların anısına ihanet etmeyeceğiz.

Hepimiz mutlu yaşamak istiyoruz ve mutluluk güçlüleri sever. Biz asla pes etmedik ve bunu da becermeyeceğiz.

Bugün sadece Sevgililer Günü değil. Ukrayna’da Sevgililer Günü. Kendi gücümüze inanıyor ve geleceğimizi birlikte inşa etmeye devam ediyoruz. Çünkü biz Ukrayna sevgisiyle birleştik, birleşik ve eşsiziz. Ve aşk kazanacak. Evet, şimdi karanlık olduğunu düşünebilirsiniz. Ama yarın güneş, huzurlu bir şekilde üzerine yeniden doğacak.

Ukrayna’yı sevin!

Sakiniz! Biz güçlüyüz! Biz birlikteyiz!

Harika bir ülkenin güzel insanları!

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com