AB, Beyaz Rusya’ya yeni yaptırımlar getirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yaptırımların ana amacı ise Rusya’nın yaptırımlarını Beyaz Rusya üzerinden aşmasının tamamen önüne geçmesi olacak.

AB Konseyi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle bağlantılı olarak ve Minsk’in saldırıya karışmasına yanıt olarak Beyaz Rusya’ya karşı yeni yaptırım tedbirleri getirdi.

Avrupa Komisyonu’nun internet sitesinde bildirildiği üzere, yeni yaptırım paketi, AB’nin Rusya ve Beyaz Rusya’ya yönelik yaptırımlarının daha yakın koordinasyonunu sağlıyor ve Rusya’nın yaptırımlarını Beyaz Rusya üzerinden atlatmasının önüne geçmesine yardımcı olacak.

Ek olarak, yeni yaptırımlar, ülkenin askeri ve teknik ilerlemesine katkıda bulunan bir dizi özellikle hassas mal ve teknolojinin Belarus’a ihracatını yasaklıyor.

Ateşli silahlar ve mühimmat ile havacılık ve uzay endüstrilerinde kullanıma uygun mal ve teknolojinin ihracatına da ek bir yasak getiriliyor.

Bildiride, “Bu kısıtlayıcı önlemler, belirli mal ve teknolojilerin yüksek derecede gizlilikle atlatılmasıyla mücadelenin aciliyeti nedeniyle hızlandırılmış bir şekilde uygulanmaktadır.” denildi.

Beyaz Rusya yaptırımlar altında

Belarus’un, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik işgalini desteklediğini ve topraklarını işgalcilerin eğitimi ve Ukrayna’nın kuzeyindeki operasyonları için sağladığını hatırlatmak gerekir. Yılın başında AB, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşındaki suç ortaklığı nedeniyle Belarus’a yönelik bir yaptırım paketi hazırladı.

Basında çıkan haberlere göre, yaptırımlar enerji ve teknoloji sektörlerini hedef alıyor ve büyük ölçüde Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı kısıtlamaların aynısını yapıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com