2022 yılı ekonomik özgürlükler sıralamasında Ukrayna 130, Türkiye 107. sırada

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomik Özgürlük Endeksi 2022’ye göre, Ukrayna’nın ekonomik özgürlüğünün endeksi 54.1’dir. Ukrayna bu puanla sıralamada 186 ülke arasında 130. sırada yer aldı.

Amerikan Heritage Vakfı tarafından hazırlanan Ekonomik Özgürlük Endeksi’nde Ukrayna 54.1 puanla 186 ülke arasında 130. sırada yer alırken, Türkiye 56.9 puanla 107. sırada yer aldı.

Avrupa bölgesindeki 45 ülke arasında Ukrayna 44. sırada yer aldı. Son sırada ise Belarus vardı. Türkiye ise Avrupa bölgesel sıralamasında Ukrayna’nın 2 puan önünde 42. sırada yer aldı. Her iki ülkenin de bölgesel ve küresel puanları ortalamaların altındadır.

Raporda Ukrayna için şöyle yazıldı: “Beş yıl önce, Ukrayna ekonomisi güçleniyordu, ancak 2019’da büyüme yavaşladı ve ekonomi 2020’de daraldı. Büyüme 2021’de yeniden başladı. Bu beş yıllık süre boyunca, ekonomik özgürlük genel olarak yükseliş eğilimindeydi. Çalışma özgürlüğü ve parasal özgürlükteki puan artışlarının etkisiyle, Ukrayna 2017’den bu yana 6.0 puanlık etkileyici bir ekonomik özgürlük kazanımı kaydetti. Ancak yine de “Çoğunlukla Özgür Olmayan” ülkelerin orta sıralarında yer alıyor. Finansal sağlık bir şekilde olumludur, ancak yatırım özgürlüğü, finansal özgürlük ve hukukun üstünlüğü zayıf yönler olarak görünmektedir.” denildi.

Kiev’deki “President Hotel” 390 milyon UAH başlangıç fiyatıyla ihaleye çıktı

Raporda Türkiye için ise “Türkiye ekonomisi 2017’den 2020’ye kadar yavaş büyüdü, ancak 2021’de toparlandı. Ne yazık ki, beş yıllık kademeli olarak azalan ekonomik özgürlük eğilimi hızlandı. Finansal sağlık ve hukukun üstünlüğü puanlarındaki keskin düşüşlerin sürüklediği Türkiye’nin ekonomik özgürlüğü 2017’den bu yana 8.3 puan düştü ve ülke “Orta Düzeyde Özgür Ülkeler” kategorisinden “Çoğunlukla Özgür Olmayan Ülkeler” kategorisine düştü. Ticaret özgürlüğü ve yatırım özgürlüğü öne çıkmasına rağmen, parasal özgürlük kötüleşti.”

Ukrayna için araştırmanın yazarları, “Yargının siyasi baskıya, yolsuzluğa ve rüşvete maruz kalması halkın güvenini zayıflatıyor” dedi. Ve düzenleyici kararların “yüksek derecede keyfilik ve adam kayırma ile karakterize edildiğini” de ekledi.

Ayrıca “devlete ait işletmelerin çoğunun devlet sübvansiyonları ile çalıştığını ve özel firmalarla doğrudan rekabet edemediğini” belirtiyorlar. Ve “kalıcı bürokrasi, özel yatırımda çok ihtiyaç duyulan büyümeyi engelliyor.” dediler.

Ülke için olumlu taraf olarak tarım arazilerinin satışına ilişkin moratoryumun kaldırılması ve IT sektörü için kalifiye personeli öne çıkardı.

Genel olarak, 12 parametreden sadece üçünde Ukrayna’da iyileşme olurken; ikisi geçen yıl ile aynı seviyede kaldı. Geri kalan 7 parametrede durum kötüleşti.

Ukrayna’da evlenenlerin sayısı bir yılda yüzde 27 artarken, evlilik sözleşmeleri yüzde 46 arttı

Türkiye’de ise 12 parametreden sadece vergi yükü parametresinde durum iyileşirken, iki parametrede aynı kaldı. Geriye kalan 9 parametrede durum geçen yıla göre kötüleşti.

Yıl boyunca, Ukrayna 2.1 puan kaybetti. Yakın komşuları Rusya 5.4 puan (56.1) ve Beyaz Rusya 8 puan (53.0) kaybetti.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com