Ukrayna Madrid’deki NATO Zirvesi’nde, üyelik olasılığını görmek istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Madrid’de yapılacak olan NATO zirvesinde Ukrayna, örgüte üyelik olasılığını görmek istediği gibi Ukrayna “herhangi bir taviz vermeyeceğini” açıkladı.

Ukrayna’nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişina, Ulusal Birlik gününde düzenlenen programa katılarak “Bu yıl Haziran ayında Madrid’de yapılacak NATO Zirvesi’ne hazırlanan Ukrayna, NATO ülkelerine çok basit bir şart koydu. Elbette o gün NATO üyesi olmayacağımızı biliyoruz, ancak NATO’nun stratejisini onaylıyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde, NATO’nun kendisini nasıl gördüğünü, NATO’nun güvenliği nasıl gördüğünü, biz de üyelik olasılığını görmek istiyoruz.” dedi.

Kiev’deki “President Hotel” 390 milyon UAH başlangıç fiyatıyla ihaleye çıktı

Aynı zamanda, böyle bir “zor ifade” olmazsa “bize göre bunlar, Rusya’nın talep ettiği yasal garantiler olacaktır.” dedi. (Ukrayna’nın NATO’ya girmemesi ile ilgili)

Başkan Yardımcısı sözlerini “Bu nedenle pozisyonumuz net, kararlı. Bu da aynı uluslararası ortakları Rusya ile diyaloglarında daha esnek ve bu diyaloglarda daha sert olmaya zorluyor. Çünkü Ukrayna’nın taviz vermeyeceğine dair bir anlayış var.” sonuçlandırdı.

NATO’da Ukrayna. Bugüne kadar bilinenler…

14 Haziran 2021’de Brüksel’de yapılan NATO zirvesinin ardından Ukrayna’nın Üyelik Eylem Planı’nın uygulanmasıyla İttifak üyesi olacağı kaydedildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna topraklarının bir kısmını işgal etmesinin NATO üyeliğini etkilemediğini, ancak Ukrayna’nın yolsuzluktan kurtulması ve belirli kriterleri karşılaması gerektiğini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, NATO ülkelerini Ukrayna’ya 2022’de bir Üyelik Aksiyon Planı sağlamaya çağırdı.

1 Aralık 2021’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin , Batı’dan Ukrayna’nın NATO üyesi olmayacağına dair garanti almak istediğini söyledi.

Türk şirketi Onur İnşaat, Jitomir’de 15 km’lik yolu 355.8 milyon UAH bedelle onaracak

Buna karşılık, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kiev’in koruma hakkına sahip olduğu için NATO’nun Ukrayna’nın İttifaka üyeliği konusunda Moskova’ya taviz vermeyeceğini defalarca vurguladı.

14 Şubat’ta Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunun henüz gündemde olmadığını söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com