Ukraynalıların yüzde 63’ü Ukrayna’nın Minsk anlaşmalarını gözden geçirmesi gerektiğine inanıyor (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
nüfus

Ukraynalıların %63’ü Ukrayna’nın Minsk anlaşmalarını gözden geçirmesi ve yenilerini imzalaması gerektiğine inanıyor. Aynı zamanda, katılımcıların %18’i Kiev’in müzakere sürecinden çekilmesi gerektiğini düşünüyor. Peki Minsk anlaşması süreci nasıl ilerledi?

Sosyolojik Grup “Rating” tarafından yürütülen bir anketin sonuçlarına göre katılımcıların %11’i ise Ukrayna’nın tüm şartları yerine getirmesi gerektiği görüşünde.

Ukraynalıların yüzde 57’si, Minsk anlaşmalarının çalışmamasından Rusya’nın sorumlu olduğuna inanırken, %12’si bundan Ukrayna’nın sorumlu olduğunu iddia ediyor.

Rusya’nın sözde L/DNR’yi tanıması Minsk anlaşmalarından bilinçli bir geri çekilme anlamına gelecek

Ankete katılanların %10’u da “Minsk” kurallarına uyulmamasının suçunu terör örgütleri “LNR” ve “DNR” temsilcilerine yükledi.

Anket, geçici olarak işgal edilen Kırım ve Donbass bölgeleri hariç tüm bölgelerde 12-13 Şubat tarihlerinde 18 yaş üstü Ukraynalılar arasında gerçekleştirildi. 2000 kişiyle bir bilgisayar kullanılarak telefon görüşmesi yapıldı.

Anket bağlamındaki Minsk Anlaşmaları süreci nasıl ilerledi?

  • 2014 yılında Kırım’ın ilhakının hemen ardından Rusya, Ukrayna’nın doğusunda silahlı bir saldırı başlattı. Çatışma bir yanda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile diğer yanda Donetsk ve Lugansk bölgelerinin bir kısmını kontrol eden Rus ordusu ve Rus destekli militanlar arasında yaşanıyor. Resmi olarak, Rusya Federasyonu, Ukrayna tarafından sunulan gerçeklere ve kanıtlara rağmen, Ukrayna’yı işgalini tanımıyor.
  • Anlaşmazlığın çözümüne yönelik müzakereler, Üçlü Temas Grubu (Ukrayna – AGİT – Rusya) ve Normandiya Dörtlüsü (Ukrayna – Almanya – Fransa – Rusya) çerçevesinde yürütülüyor.
  • 12 Şubat 2015’te Minsk’te o sırada Ukrayna, Rusya, Fransa ve Almanya liderleri Petro Poroşenko, Vladimir Putin, François Hollande ve Angela Merkel, 17 saatlik müzakereler sırasında Donbass’taki çatışmayı çözmek için iki belge üzerinde anlaştılar: Minsk anlaşmalarının uygulanmasına ilişkin bir deklarasyon ve Minsk anlaşmalarının uygulanmasına yönelik karmaşık önlemler Donbass’taki düşmanlıkların durdurulmasını, yasadışı silahlı grupların bölgeden çekilmesini, yerel yönetimlere seçim yapılması için koşulların yaratılmasını vb. Şu ana kadar Minsk anlaşmaları uygulanmadı.
  • Ukrayna ve Batılı ülkeler düzenli olarak Rusya Federasyonu’nu Minsk anlaşmalarını ihlal etmekle suçluyor.
  • Eylül 2014’te Verkhovna Rada, Donetsk ve Lugansk bölgelerinin belirli bölgelerinde yerel özyönetim için özel bir prosedür hakkında bir yasa kabul etti. (bu tür mevzuata olan ihtiyaç Minsk anlaşmalarında belirlenir). Tüm ana hükümlerinin ancak Ukrayna yasalarına göre uluslararası standartlara uygun olarak Donbass’ta yerel seçimler yapıldıktan sonra yürürlüğe gireceğini belirtiyor.
  • Rusya, Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk işgal yönetimleriyle değişiklikleri kabul ettikten sonra Anayasa’yı değiştirmesini ve Donbass’ın anayasada “özel statüsünü” güvence altına almasını ve ayrıca devlet sınırı üzerindeki kontrol geri gelene kadar Donbass’ta seçimler düzenlemesini talep ediyor.
  • Ukrayna temsilcileri defalarca ülkenin Donbass’ın “özel statüsünü” Anayasa’da belirleme olasılığını reddettiğini ve Donbass’taki seçimlerin tamamen Ukrayna makamlarının kontrolü altında yapılması gerektiğini belirttiler.
  • Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov 31 Ocak 2022’de Minsk anlaşmalarının uygulanmasının Ukrayna’nın yıkımı anlamına geldiğini söyledi. Danilov, “Bir Rus topunun namlusu altında imzalandıklarında Almanlar ve Fransızlar izlerken, tüm makul insanlar için bu belgelerin uygulanmasının imkansız olduğu zaten açıktı” dedi.
  • 1 Şubat’ta Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Minsk anlaşmalarının maddelerinden memnun olmadığını söyledi.
  • ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken 7 Şubat’ta Ukrayna’nın Minsk anlaşmalarının gerekliliklerinin çoğunu yerine getirmeye çalıştığını söyledi. Aynı zamanda, Rusya Federasyonu neredeyse hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmedi.

LNR: Lugansk Halk Cumhuriyeti
DNR: Donetsk Halk Cumhuriyeti

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com