Fiyatlar yükseliyor, kalite düşüyor: Ukrayna’da satılan A-95 benzininin üçte biri sahte

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Tüketici Uzmanlığı Enstitüsü’nden uzmanlar, hem büyük piyasa oyuncularının hem de bazı bölgesel benzin istasyonlarında bir yakıt kontrolü gerçekleştirdi. Hangi istasyonlarda A-95 benzin kalitesi ne seviyede ortaya çıkartıldı.

Araştırma için WOG, OKKO, SHELL, ZOG, KLO, PRIME, AVIAS, ULTRA, BRSM-nafta, Avantage 7, UPG, CHIPO, BrentOil, MOTTO, KSEM ve Dnepro-Nafta benzin istasyonlarından A-95 benzin örnekleri alındı.

Elde edilen laboratuvar sonuçları üç bölgeye ayrıldı.

Yeşil hat, göstergeler açısından bir miktar marjı olan zincir dolum istasyonlarından oluştu. Bunlar WOG, OKKO, KLO, ZOG ve PRIME. Tüm göstergeler standartlara uygun çıktı.

Kiev’deki “President Hotel” 390 milyon UAH başlangıç fiyatıyla ihaleye çıktı

Mavi bölge, Ukrayna Standartlar Enstitüsü’nde (DSTU) hiçbir ihlal kaydı olmayan benzin istasyonlarından oluştu. Bunlar Avantage 7, SHELL, AVIAS, CHIPO, ULTRA ve UPG. Bu istasyonlardaki A-95 benzin içeriğindeki sülfür standartların tam sınırında çıktı.

Ve son olarak, kırmızı bölgede, müşterileri daha düşük yakıt fiyatlarıyla çeken, ancak aynı zamanda bir dizi çevre standardını ihlal eden benzin istasyonları vardı. Bunlar BRSM-nafta, MOTTO, Brent Oil, KSEM ve Dnipro-nafta. İlk dördünde oktan sayısı normalin altındaydı. Ayrıca MOTTO numunesinde kükürt içeriği 5 kat aşılmıştı.

Uzmanlar ayrıca, MOTTO, Brent Oil, KSEM ve Dnipro-nafta numunelerindeki aromatik hidrokarbonların anormal derecede düşük içeriğine – %8’den %14’e – dikkat çekti. Bu, Tüketici Uzmanlığı Enstitüsü’ne göre fabrikanın değil, el işi üretiminin açık bir göstergesidir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com