Ukrayna bankalarının kârı yılın ilk 3 ayında üçte bir oranında düştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ocak-Mart 2021’de bankalar 10.9 milyar UAH net kâr elde etti. Bu, bankacılık sektörünün 16 milyar UAH’dan fazla kazanç elde ettiği geçen yılın aynı dönemine göre % 32 daha düşük.

Bank

Ukrayna Merkez Bankası’nın basın servisi tarafından kârlılıkta düşmenin sebebi “İlk çeyrekte sektörün kârlılığının büyümesini kısıtlayan ana faktör, menkul kıymetlerin gerçeğe uygun değerindeki değişikliklerdi.” şeklinde açıklandı.

Satış ve satın alma işlemlerinden ve yeniden değerlemeden elde edilen kümülatif sonuç, 2020’nin ilk çeyreğindeki 7.7 milyar UAH’lık pozitif sonuca kıyasla 5.1 milyar UAH “eksi” oldu. Aynı zamanda, bankaların Ocak-Mart aylarında beklenen zararlar için oluşturdukları rezerv hacimleri de % 58.3 azalarak 2 milyar UAH oldu.

Karşılaştırma için, 2020 yılında, aynı dönem için bankalar 4.7 milyar UAH tutarında rezerv oluşturdu. Bankacılık hizmetlerine olan talepteki kademeli toparlanma, fonlama maliyeti düşmeye devam ederken, bankaların faiz gelirlerini olumlu yönde etkiledi.

Yıllıklandırılmış bazda net faiz geliri, geçen yıl % 6.8’e kıyasla % 21.9 arttı. Nakit dışı işlemlerin artması, Ocak-Mart döneminde net ücret ve komisyon gelirlerini bir önceki yıla göre % 15.1 artırırken, 2020’nin aynı döneminde bir önceki yıla göre % 7.9 arttı.

Net faiz ve komisyon geliri hacimleri artık çoğu bankanın idari giderlerini karşılamak için yeterlidir.

En kârlı beş banka, 2020 sonunda % 83’e kıyasla % 57 kâr elde etti.

Ukrayna’daki TOP- 5 en kârlı banka:

  • PrivatBank – 2.12 milyar UAH ;
  • Raiffeisen Bank Aval – 1.47 milyar UAH;
  • PUMB – 1.18 milyar UAH;
  • Alfa-Bank – 1.05 milyar UAH;
  • Universal Bank – 1 milyar UAH.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com