Ukrayna Parlamentosu, arazileri yerel yönetimlerin kontrolüne veren yasayı kabul etti.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Özel arazilerin amacı yerel yönetimler tarafından değiştirilecek

28 Nisan’daki olağanüstü toplantıda Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada, toprak reformunu tamamlamak için gerekli olan toprak ilişkileri alanında yönetim ve deregülasyon sisteminin iyileştirilmesine ilişkin 2194 sayılı yasayı kabul etti. Tasarının ikinci görüşmelerinde milletvekilleri, 3,128 değişiklik yapılmasını değerlendirdiler.

Ekonomik Kalkınma Bakanı Igor Petraşko “Tasarının uygulanması, arazi ademi merkeziyetini derinleştirecek ve Ukrayna’da şeffaf bir arazi piyasasının başlatılmasına yönelik bir başka adım olacak. Yasa, halk ve iş dünyası için arazi kaynaklarına erişimi basitleştirmeye dayanıyor.” dedi . .

Yasa, özellikle yerel özyönetim organlarının yerleşim yerleri dışındaki toplulukların topraklarını yönetme yetkilerini geri veriyor. Özel arazilerin amacını değiştirebilecekler ve yerleşim yerleri dışındaki bölgenin ayrıntılı planlarını onaylayabilecekler. (Mevcut durumda amaç değişikliği parlamento aracılığıyla gerçekleşiyor).

Özellikle değerli araziler için arsanın amaçlanan kullanılış şeklini bir dizi devlet kurumundan değiştirmek için izin alma ihtiyacı iptal edildi.

Bölgesel Devlet İdaresi ile köy ve kent konseylerinin yürütme organlarına, toprağın kullanımı ve korunması üzerinde devlet kontrolü uygulamak için yeni yetkiler verildi.

Yasa, Bakanlar Kurulu’nun devlet ve belediye tarım dışı arazilerini yabancı tüzel kişilere satma yetkisini de kaldırmaktadır.

Ek olarak, arazi yönetimi dokümantasyonu ve arazi değerlemesine ilişkin teknik dokümantasyon, yalnızca elektronik biçimde geliştirilecek ve geliştiricinin elektronik dijital imzası ile onaylanacaktır. Aynı zamanda, kamu uzmanlığı yoluyla belgelerin bağımsız bir kontrolü getirilmiştir.

Genel olarak, yasanın amacı, uygulamalar sırasında iş maliyetini azaltmak ve arazi yönetimi ile ilgili prosedürlerin uygulanması için harcanan zamanı düşürmektir. Ayrıca bu sektördeki yolsuzluğun azalması ve yerel özerk yönetimin gelirlerinin artması beklenmektedir.

31 Mart 2020’de Verkhovna Rada, Ukrayna’daki toprak reformunu başlatan 2178-10 sayılı yasa tasarısını 259 oyla kabul etmişti. 1 Temmuz 2021’de yasa yürürlüğe girecek ve Ukrayna’da arazi piyasası açılacaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com