Ukrayna, ABD’den F-18 savaş uçakları, THAAD uçaksavar sistemi, Apache ve Blackhawk helikopterleri istedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Listede ayrıca Abrams tankları, F-16 savaş uçakları, insansız hava araçları, ATACMS uzun menzilli füzeler gibi Ukrayna’nın halihazırda sahip olduğu veya alacağı silahlar da yer alıyor.

Reuters tarafından görülen belgelere göre, Ukrayna’nın Rus ordusuyla savaşmak için ihtiyaç duyduğunu söylediği ABD silahlarının son listesinde modern hava savunma sistemleri, F-18 Hornet savaş uçakları, insansız hava araçları, Apache ve Blackhawk helikopterleri yer alıyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı yetkilileri, çarşamba günü Washington’da hükümet yetkilileri ve savunma sanayii başkanlarının katılımıyla düzenlenen kapalı toplantı-konferans sırasında “Ukrayna Savunma Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak silahların listesini” sundu.

Kapsamlı listede, Ukrayna’nın halihazırda stoklarında bulunan Abrams tankları ve 155 mm toplar gibi silahların yanı sıra geçmişte talep ettiği F-16’lar, insansız hava araçları ve uzun menzilli ATACMS füzeleri gibi bazı silahlar da yer alıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ancak listede Boeing (BA.N) tarafından üretilen pahalı C-17 Globemaster nakliye uçağı ve Lockheed Martin (LMT.N) tarafından üretilen C-130 Super Hercules de dahil olmak üzere birkaç sürpriz var. Listede Boeing’in Apache saldırı helikopterlerinin yanısıra Lockheed Martin’in Sikorsky bölümü tarafından üretilen Black Hawk helikopteri de yer alıyor.

Belgeler, Ukrayna’nın ayrıca F-18 Hornet savaş uçakları, MQ-9B Sky Guardian ve Lockheed Terminal Yüksek İrtifa Saha Savunması (THAAD) hava savunma sistemi dahil olmak üzere üç tip General Atomics drone’u da talep ettiğini gösteriyor.

Ukrayna heyeti ABD’de

Ukrayna heyetinin ABD ziyareti, Kongre’de Ukrayna’ya yapılacak yeni yardımın değerlendirilmesindeki gecikmeler nedeniyle gerçekleşiyor. Umerov‘un yanı sıra Meclis Başkanı Ruslan Stefançuk ve Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak da Washington’a gitti. 6-7 Aralık tarihlerinde Washington’da karşılıklı savunma konusunda ortak bir Amerikan-Ukrayna konferansı düzenleniyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com