Biden: Putin Ukrayna’yı ele geçirirse ABD askerleri Rus askerleriyle savaşacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Biden: Rusya yıllarca savaşamayacak, Putin çoktan kaybetti

ABD Başkanı Joe Biden, Kongre’ye Ukrayna’ya 60 milyar doları aşan askeri yardım için ek finansmanı onaylama çağrısında bulundu ve Rusya’nın kazanmasına izin verilirse bunun sadece Ukrayna ile sınırlı kalmayacağını, düşmanlıkların NATO ülkelerini de kapsayacağını vurguladı.

Ukrayna’ya destek için fon sağlanmasına ilişkin oylama hakkında konuşan ABD başkanı, “tarih, özgürlük davasına sırtını dönenleri en sert şekilde yargılayacak” dedi.

Konuşmasında G7 ile bir toplantı yaptığını, burada özellikle Ukrayna’ya yardım konusunu görüştüklerini kaydeden Biden’e göre “Büyük Yedi”nin liderleri ve “Avrupalı dostlarımız” gelecekte Kiev’i desteklemeye hazır.

Biden “ABD’de kim vazgeçmeye hazır? Size söylüyorum, ben hazır değilim ve Amerikan halkının da hazır olduğunu düşünmüyorum. Putin Ukrayna’yı ele geçirirse orada durmayacak. Uzun vadeli görmek önemli. Devam edecek. Yaptığı oldukça açık. Putin bir NATO müttefikine saldırırsa, bir NATO üyesi olarak NATO topraklarının her santimini savunmaya kararlıyız. O zaman yapamadıklarımıza sahip olacağız. İstemediğimiz ve bugün sahip olmadığımız şey: Amerikan birliklerinin Rus birlikleriyle savaşması.” diye vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Amerikalı lider, bu oylamanın uzun süre hatırlanacağını da sözlerine eklerek “Özgürlük davasına sırt çevirenleri tarih en sert şekilde yargılayacaktır” diye vurguladı ve “Putin’in kazanmasına izin veremeyiz. Tekrar söylüyorum: Putin’in kazanmasına izin veremeyiz. Bu bizim ulusal çıkarlarımız ve tüm dostlarımızın uluslararası çıkarlarıdır. Ukrayna’yı destekleme yeteneğimizin önündeki herhangi bir engel açıkça Putin’in konumunu güçlendirir” diye ekledi.

ABD’nin Ukrayna’ya yardımı: son haberler

6 Aralık’ta ABD, Ukrayna’yı desteklemek için yeni bir silah ve teçhizat paketi tahsis ettiğini duyurdu. Hava savunma teçhizatı, HIMARS için ek mühimmat, yüksek hızlı anti-radyasyon füzeleri, tanksavar füzeleri ve diğer teçhizatı içeriyordu.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken‘in belirttiği gibi, Kongre ek finansmanı onaylamadığı sürece bu yardım paketi son paketlerden biri olacak. Devletlerin Ukrayna’yı desteklemek için parası bitiyor.

Daha önce ABD Başkanı Joe Biden, askeri yardımın olası sonlandırılmasını “çılgınlık” olarak nitelendirmişti. Böyle bir perspektifin ABD’nin çıkarlarına aykırı olduğunu ve “tamamen yanlış” olduğunu vurgulamıştı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com