Halihazırda dünyanın 19 ülkesi Holodomor’u Ukraynalılara yönelik bir soykırım olarak tanıdı.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Halihazırda dünyanın 19 ülkesi Holodomor'u Ukraynalılara yönelik bir soykırım olarak tanıdı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre dünyanın 19 ülkesinde 1932-1933 Holodomor’u Ukrayna halkının soykırımı olarak resmen tanındı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Bugün dünyanın farklı yerlerinde 19 ülke tarafından tanındı. Kendilerine bu tür destekleri için en içten şükranlarımızı sunuyor ve henüz tanımayan ülkeleri ilgili belgeleri yasama düzeyinde kabul etmeye çağırıyoruz.“şeklinde ifadelere yer verildi.

Bakanlık, uluslararası toplumu Rusya Federasyonu üzerindeki baskıyı artırmaya, Ukrayna hükümetine askeri ve insani yardım miktarını artırmaya, Rusya Federasyonu tarafından Ukrayna’da işlenen suçların uygun şekilde soruşturulmasını ve belgelenmesini teşvik etmeye, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı saldırı suçuna ilişkin özel bir mahkeme kurulmasını desteklemenin yanı sıra Rusya’yı ve yönetimini sorumluluk altına almak için gerekenleri yapmaları için çağırmaya devam ettiklerini bildirdi.

Dışişleri bakanlığı diplomatları, 1932-1933 Holodomor’unun Ukrayna halkına karşı bir soykırım eylemi olarak resmen tanınmasını amaçlayan çalışmalara devam edeceklerine dair güvence verdiler ve ayrıca ulusal, etnik, ırksal veya dini bir grubun tamamının kasıtlı olarak yok edilmesinin insanlığa karşı olabilecek en ağır suç olduğunu kaydettiler.

Ukrayna dışişleri “Cezasız kötülük tehlikelidir. Bu nedenle, gelecekte tekrarlanmaması için geçmişteki suçların sorumluluğunu belirlemek önemlidir” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com