Dünya’daki ülkelerden Ukrayna’ya destek mesajları

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
d

Rusya’nın doğu Ukrayna’nın geçici olarak işgal altındaki topraklarında sözde bağımsızlıklarını ilan eden ayrılıkçı “cumhuriyetleri” tanıma kararı, dünya liderlerinden, örgütlerden ve ülkelerden tepki aldı. Açıklamalar, “L/DNR” kukla oluşumlarının tanınmasının uluslararası hukukun, Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ağır bir ihlali olduğu şeklinde oldu.

Karadağ, Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine açık desteğini yineler ve kendi kendine bağımsızlık ilan eden “D / LNR” nin tüm tanıma eylemlerini kınamaktadır. Bu, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç’in Twitter’dan yaptığı açıklamada belirtildi.

***

Avustralya Hükümeti: Rusya’nın Ukrayna’nın işgal altındaki Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki yasadışı faaliyetlerini tanımasını kınamakta ve ortaklarımızla birlikte yaptırımları açıklamaya hazırdır.

***

Fransa, Ukrayna’nın işgal altındaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rusya’nın yasadışı varlıklarını tanıma kararından sorumlu olanlara yaptırım uygulayacak .

***

Gürcistan, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyor ve Rusya’nın “LNR” ve “DNR” sahte cumhuriyetlerini tanıma kararını şiddetle kınıyor.

***

Almanya, Rusya’nın Minsk anlaşmalarını, BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal eden ve yine Ukrayna’nın egemenliğini ve bütünlüğünü ihlal eden eylemlerine sert ve yerinde tepki verecektir.

***

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Rusya’nın ORDLO’daki yasadışı varlıkları tanımasını kınadı.

***

Moldova Devlet Başkanı Maya Sandu, Rusya’nın geçici olarak işgal altındaki Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki “DNR” ve “LNR”yi tanımasını şiddetle kınadı.

***

ABD, Rus birliklerini ORDLO’ya “barış gücü” olarak dahil etmeyi saçma buluyor ve Salı günü Rusya’yı adalete geri döndürmek için ek önlemler açıklayacağına söz veriyor .

***

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın sözde “L/DNR”nin bağımsızlığını tanıma kararının BM’nin ilkelerine ve şartına aykırı olduğunu vurguluyor.

***

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Jolie, “DPR” ve “LPR” olarak adlandırılan ülkelerin bağımsızlığının tanınmasıyla bağlantılı olarak Kanada’nın Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulayacağını söyledi.

***

Türkiye, Ukrayna’nın siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü korumaya kararlı, Rusya’nın kararını kabul edilemez buluyor ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyor.

***

Çek Başbakanı Petr Fiala , Putin’in ORDLO topraklarındaki yasadışı varlıkları “tanıma” kararının uluslararası hukukun, BM Sözleşmesinin ihlali ve tüm Avrupa’yı tehdit eden bir saldırganlık eylemi olduğunu söyledi.

***

Biden, Ukrayna’nın egemenliğinin baltalanmasıyla bağlantılı yaptırımlara ilişkin bir kararnameyi imzaladı. Özellikle, sözde cumhuriyetlerin yatırım, ticaret ve finansmanının yasaklanması, belirli kişilerin mülkiyetinin engellenmesi ve Rusya’nın eylemleriyle bağlantılı belirli anlaşmaların yasaklanması ve Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki yasadışı kuruluşların tanınması kararıdır.

***

AGİT Dönem Başkanı, Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, AGİT Genel Sekreteri Helga Schmid, AGİT Parlamenterler Meclisi Başkanı Margareta Söderfelt ve AGİT PA Genel Sekreteri Roberto Montella, Rusya’nın kendi kendini bağımsız ilan eden varlıkların “bağımsızlığını” tanıma kararını kınadı.

***

Avrupa Konseyi, Rusya’yı ORDLO topraklarında sözde “halk cumhuriyetlerini” tanıma kararını iptal etmeye ve durumu daha da kötüleştirmemeye çağırıyor.

***

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Mezzola, Rusya’nın doğu Ukrayna’da geçici olarak işgal edilen bölgelerde kendi kendini ilan eden varlıkları tanıma kararını kınadı.

***

ORDLO topraklarındaki yasadışı oluşumları tanıyan Rus liderliği, çatışmayı barışçıl bir şekilde çözme çabalarına ciddi bir darbe indirdi ve Ukrayna’nın egemenliğini ihlal etti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Berbok, “Doğu Ukrayna’da “kendini bağımsız ilan eden” halk cumhuriyetlerinin “Bugün Devlet Başkanı Putin tarafından tanınması, uluslararası hukukun büyük bir ihlali ve anlaşmazlığın barışçıl bir çözümü ve siyasi çözümü için tüm diplomatik çabalara ciddi bir darbe” dedi.

***

Twitter’da Avusturya Federal Şansölyesi Karl Negammer: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın Donbas’ın geçici olarak işgal edilen topraklarındaki sözde “DNR” ve “LNR”yi tanıması, Minsk anlaşmalarının açık bir ihlali ve diplomatik bir çözüme meydan okumadır.

***

İtalya, Rusya’nın eylemlerini kınadı ve müzakere masasına dönülmesi çağrısında bulundu. “Rus makamlarının sözde ayrılıkçı Lugansk ve Donetsk bölgelerindeki cumhuriyetleri tanıma kararı, Minsk anlaşmalarına aykırı olduğu ve diplomatik bir çözüm bulunmasının önünde ciddi bir engel olduğu için kınamaya tabidir. İtalya, uluslararası kabul görmüş sınırları içinde Ukrayna’nın bütünlüğünü ve egemenliğini korumaya devam ediyor. İtalya, tek taraflı girişimlerin bölgede istikrarı ve güvenliği engellediğine inanarak, tüm tarafları uygun formatlarda müzakere masasına dönmeye çağırıyor.” dedi.

***

Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden tek taraflı eylemlerini kınıyor ve doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelerin tanınmasını Minsk anlaşmalarının ciddi bir ihlali olarak görüyor. Bu, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto tarafından yapılan bir açıklamada belirtilmiştir.

***

Letonya Başbakanı ve Dışişleri Bakanı sözcüsü: Letonya Cumhuriyeti, uluslararası toplumu, Ukrayna’nın bağımsızlığına yönelik devam eden saldırıya yanıt olarak Rusya’ya sert yaptırımlar uygulamaya çağırıyor.

***

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi başkanları, Putin’in L/DNR’yi tanımasına yanıt olarak ortak bir açıklama yaptı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya Federasyonu Başkanı’nın ORDLO topraklarında kendi kendini ilan eden iki kuruluşun bağımsızlığını tanıma kararını kınadı.

***

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg , Rusya’nın geçici olarak işgal edilen Donbass topraklarında kendi kendini ilan eden “cumhuriyetleri” tanıma kararını şiddetle kınadı.

***

ABD, Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal eden sözde “LNR ve DNR”yi tanımasına kararlı bir şekilde yanıt vermeye hazırdır. Bu, Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki tarafından yapılan resmi bir açıklamada belirtildi.

***

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya’nın L/DNR’yi tanımasını kınadı. Avrupa Birliği’nin kararlı bir şekilde tepki göstereceğini söyledi.

***

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’nın ORDLO topraklarında iki yasa dışı varlığı tanımasını uluslararası hukukun ağır ihlali olarak nitelendirdi.

***

Polonya, Avrupa Konseyi’nin acilen toplanmasını ve Rusya’ya yaptırım uygulanmasını başlatıyor. “Kendini cumhuriyet ilan eden grupları tanıma kararı, diyaloğun nihai olarak reddedilmesi ve uluslararası hukukun ağır bir ihlalidir. Bu, derhal yaptırımlar şeklinde açık bir şekilde yanıt verilmesi gereken Ukrayna’ya karşı bir saldırganlık eylemidir.” dedi.

***

Rusya Devlet Başkanı’nın “L/DNR” kukla gruplarının bağımsızlığını tanıma kararı, uluslararası hukukun, Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ağır ihlalidir. Bu, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson tarafından ifade edildi.

***

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Vladimir Putin’in doğu Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelerini tanıma kararını kınadı ve BM Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanması gerektiğini söyledi.

***

Rus birlikleri, kendi kendini ilan eden gangster “cumhuriyetlerini” korumak için resmi olarak ORDLO topraklarına girerse, bu uluslararası hukuka göre bir saldırı eylemi olacaktır. Ünlü İsveçli politikacı Carl Bildt, İsveç’in eski Başbakanı ve Doğu Ortaklığı programının ortak yazarlarından biri, Twitter sayfasında bunu yazdı.

***

Estonya Devlet Başkanı Alar Karis, Avrupa Birliği’nin Rusya’nın sözde “DNR” ve “LNR”yi tanımasına tepkisinin hızlı, etkili ve birleşik olması gerektiğine inanıyor.

***

Hollanda, Putin’in sözde L/DNR’yi tanımasını kınadı. Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hookstra “Ukrayna’da ayrılıkçı bölgelerin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının ağır ihlalidir. Hollanda, bu eylemi şiddetle kınıyor ve AB ve NATO ortaklarımızla yakın koordinasyon içinde güçlü bir şekilde tepki gösterecek.” dedi .

***

Kanada’daki diaspora, Rusya’ya karşı acil yaptırımlar talep ediyor. Kanada Ukraynalılar Kongresi Başkanı Oleksandra Khichiy, Batılı ulusların “L / DNR” olarak adlandırılan ayrılıkçıların bağımsızlığını tanıyarak Rusya’ya karşı derhal yeni bir yaptırım paketi uygulaması gerektiğini söyledi.

***

Rusya’nın kendi kendini ilan eden sözde “L / DNR”nin bağımsızlığını tanıması, Avrupa’nın güvenliğini baltalıyor ve dünyanın kararlı bir tepkisini gerektiriyor. Bulgaristan Dışişleri Bakanı Teodora Genchovska bunu Twitter sayfasında yazdı.

***

Romanya, L/DNR kuklalarının bağımsızlığının tanınmasını kınadı ve Rusya’nın, eylemleri BM Güvenlik Konseyi tarafından garanti edilen küresel barış ve güvenliği tehdit eden BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olduğunu hatırlattı. Bu, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Johannes tarafından yapılan bir açıklamada belirtilmiştir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com